Stadswandeling: Vondelpark, Amsterdam

Redactie Lonely Planet

Het Vondelpark is een enorm populaire locatie om te ontspannen, vooral in de lente en zomer. Het park dateert al uit 1865, toen een groep particulieren een vereniging oprichtte en een stuk land kocht net buiten de stad waar ze konden paardrijden en recreëren. Het park is ontworpen in de Engelse landschapsstijl om een perfect natuurlijk landschap na te bootsen. Inmiddels is het park opgeslokt door de stad, maar ook nu genieten inwoners en bezoekers nog volop van het langgerekte stuk groen. Maak je bezoek aan het Vondepark de volgende keer een stukje gestructureerder met deze wandeling in en rondom het park om de omgeving zo beter te leren kennen, en laat je meevoeren naar het Amsterdam uit de 19de eeuw.

1. Roemer Visscherstraat

Begin je wandeling bij de hoofdingang van het park aan de Stadhouderskade en loop dan rechtdoor. Beklim de trap aan de noordkant van de brug en verlaat het park aan de Roemer Visscherstraat. Hier zie je een rij huizen uit 1894 in verschillende stijlen: Nederlandse renaissance, Engelse cottages, Russische kathedralen met uienkoepels, Italiaanse palazzo, Moorse stijl, Franse chateau en Duitse romantiek. Deze mengelmoes geeft het handelskarakter van de stad goed weer.

2. Vondelparkpaviljoen

Wandel het park weer in en sla rechtsaf, richting het noordwesten. Al snel kom je langs het Vondelparkpaviljoen, een ornaat 19de-eeuws bouwwerk in Italiaanse renaissancestijl met zuilen, koepels en bogen, dat een Venetiaanse villa nabootst. Het gebouw heeft altijd een culturele functie gehad, maar sinds het vertrek van omroep AVROTROS is de nieuwe bestemming nog onbekend. Erin zit tevens restaurant Vondelpark/3 gevestigd, waar je met mooi weer op het terras kunt lunchen.
vondelpark3.nl

3. Vondelkerk

Loop nog iets verder en verlaat het groen aan de Vondelstraat om de schitterende Vondelkerk te bezichtigen. De bouw van de kerk is in 1870 begonnen en in 1880 voltooid, nadat er een plan ontstond om een kerk te bouwen naast het Vondelpark. De architect woonde toevallig tegenover de bouwplaats, dus hij heeft extra zijn best gedaan op de neogotische kerk.

4. Hollandsche Manege

Vervolg je weg westwaarts over de Vondelstraat. Je komt dan langs de Hollandsche Manege, de oudste manege van Nederland en misschien wel de enige die nog midden in een stad zit. Het huidige pand werd al gebouwd in 1882, zodat de gegoede burgerij van Amsterdam kon paardrijden in de manege of het Vondelpark. Van buiten lijkt het pand onopvallend, maar het interieur is rijkelijk versierd, geïnspireerd door de Spaanse rijschool in Wenen.
dehollandschemanege.nl

5. Joost van den Vondel

Keer terug naar de Vondelkerk om daar het park weer te betreden. Wandel om het water heen naar het standbeeld van dichter Joost van den Vondel, waar het park zijn naam aan heeft te danken. Loop nu nog een stuk westwaarts, naar het rosarium. Het is hier zelden druk, maar als de rozen in bloei staan een mooi plekje om even tot rust te komen. Onderweg kom je langs een oude voetgangersbrug en met een omweg ook langs Picasso’s vissculptuur.

6. Proeflokaal ‘t Blauwe Theehuis

Als je bent uitgewandeld keer je terug naar het centraal gelegen Proeflokaal ‘t Blauwe Theehuis van Brouwerij ‘t IJ. Het voormalige theehuis stamt uit de jaren 30 en heeft meerdere bestemmingen gehad, maar is sinds 2018 onderdeel van Brouwerij ‘t IJ. Bij dit gezellige paviljoen kun je genieten van heerlijke speciaalbiertjes en snacks, waar je vast en zeker trek in hebt na deze wandeling. De grote blauwe parasols zorgen voor genoeg schaduw op zonnige dagen, dus je kunt hier prima een paar uurtjes toeven met een biertje in je hand.
brouwerijhetij.nl/t-blauwe-theehuis

Openingsbeeld: artolympic / iStock