Spiritualiteit kent geen tijd: uit deze landen kom je helemaal senang terug

Redactie Lonely Planet

Er zijn eindeloos veel redenen om op reis te gaan. Je wilt nieuwe culturen ontmoeten, oog in oog met een kudde wilde olifanten staan, de sleur van je dagelijkse bestaan doorbreken, jezelf herontdekken in een nieuwe omgeving en ga zo maar door. Een in deze hectische maatschappij steeds vaker gehoorde reden om te reizen is ontspanning, mindfulness en spiritualiteit in de hoop rust en balans te hervinden.

Met dat in het achterhoofd is er onlangs een wereldwijde index opgesteld die de meest spirituele landen over de wereld onthult. Deze lijst van Wayfairer moet het voor potentiële reizigers makkelijker maken om te kiezen welk land ze willen bezoeken. In het opstellen van de lijst speelden onder andere diversiteit en vrijheid van religie een belangrijke rol. Ook werd er gekeken naar kwaliteit van het leven in de verschillende landen, welbevinden en spirituele plekken. En verassend genoeg scoort Canada het best op de lijst van meest spirituele landen wereldwijd.

Los van prachtige uitzichten kent Canada tal van spirituele plekken | Foto: Stockstudiox / iStock

Canada

Met een rijke geschiedenis van de inuit en de first nations is de religieuze diversiteit en de veelheid aan spirituele plekken in het land redelijk blijven hangen. Niet alleen is het land zo groots dat je altijd wel een rust- & zingevend plekje kan vinden om bij te komen, ook scoren de kwaliteit van leven, de religieuze tolerantie, en de vrijheid van religie er hoog.

Italië

Op nummer twee, in tegenstelling van wat je zou vermoeden, nóg een westers land: Italië. Vooral op het gebied van religieuze diversiteit scoort het land hoog, hoewel ook de kwaliteit van leven en de hoeveelheid spirituele plekken het er goed doen. 

Met het Holi festival in India wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd, hoe spiritueel wil je het hebben? | Foto: Maodesign / iStock

India

Dit land past voor je gevoel misschien wat beter in deze top vijf, want zeg je spiritualiteit dan zeg je India. Vooral de religieuze diversiteit en het aantal spirituele plekken scoren hoog op de ranglijst. Dat gaat helaas wel ten koste van de vrijheid van religie en het algemene welbevinden. 

Japan

Ook Japan, met zijn brede historie aan spirituele overtuigingen en verhalen, voelt wat logischer in deze ranglijst. Hoewel het aantal religieuze plekken en de religieuze populatie tegenvallen, is de religieuze diversiteit en de kwaliteit van leven er hoog.

Het mystieke uitzicht op de heilige Mt. Fuji in Japan, daar word je toch spontaan senang van.. | Foto: MantaPhoto / iStock

Verenigd Koninkrijk

Op nummer vijf weer een niet heel erg voor de hand liggende bestemming in spiritueel opzicht. Toch is de religieuze diversiteit en de kwaliteit van leven in het Verenigd Koninkrijk dusdanig hoog dat ze op een terechte vijfde plaats in deze ranglijst zijn geëindigd.

Nederland is op een verassende 24e plaats geëindigd, dankzij de grote religieuze diversiteit en de hoge kwaliteit van leven.  

Kom je puur en alleen om spirituele plekken te bewonderen? Reis dan naar Griekenland, Mexico, Israël of Egypte, die allen op dit gebied erg hoog scoorden.

Toe aan een spirituele vakantie? Lees hier meer.

Openingsbeeld: Vernonwiley / iStock