Shake it up: 9 te gekke cocktailbars in Rotterdam

Redactie Lonely Planet
Shake it up: 9 te gekke cocktailbars in Rotterdam

Leg het papieren parapluutje weg en dump de Maraschinokers, want de cocktailscene in Rotterdam is druk aan het innoveren. Dakterrassen, intieme lokale bars en stijlvol ingerichte locaties bruisen van de ijskoude originaliteit. Maar waar ga je het eerst een drankje wagen? Hier volgen 9 niet-te-missen cocktailbars in Rotterdam.

Suicide Club

Aan de kant, Manhattan, dit is hoe een cocktailbar op een dakterras eruit hoort te zien. Neem de dienstlift in het Groot Handelsgebouw naar de zevende verdieping en stap de drukte van de keuken binnen. Geen zorgen, je bent op de juiste plek. Terwijl het barpersoneel langs je heen en weer vliegt in hun bekende Jasna Rokegem jurken voeg je je bij de al fresco beau monde voor een Cabana-cocktail, te midden van het groen op het dakterras van de Suicide Club. Met uitzicht over de hele stad voelen feestgangers zich hier de koning te rijk.

Dr.

Net als de illegale Amerikaanse nachtclubs uit de tijd van de Drooglegging is deze clandestiene bar alleen open voor mensen met connecties. Met kristallen glazen en een bar van rozenhout  druipt het er van de luxe decandentie. Bartenders in witte apothekerskleding creëren medicinale drankjes die allerlei aandoeningen moeten verhelpen, van melancholie tot liefdesverdriet of simpelweg dorst. Het menu van Dr. verandert regelmatig. Als je je een weg naar binnen weet te werken dan worden je maximaal drie geweldige cocktails voorgeschreven.

The Stirr

The Stirr is een geprezen drankkamer waar het verleden en het heden samenkomen: zichtbare bakstenen en donker gelakte barstoelen naast diamanten lichtkooien en DJs die vinyl draaien. De barmannen dragen een verscheidenheid aan excentrieke gezichtsbeharing, zoals we sinds de tijd van de vélocipède niet meer hebben gezien. Zij zullen je na het stellen van enkele vragen een drankje serveren dat precies bij je gemoedstoestand past - een cocktailmenu is er namelijk niet.

NY Basement

Reis terug in de tijd naar de Roaring Twenties waar de mannen heren waren, de vrouwen dames en de highballs heel, heel sterk. Elk detail van dit cocktailbar-restaurant is authentiek, tot aan de black tie outfits van de bartenders en de jazzmuziek uit het swingtijdperk. Er worden vooral drankjes geserveerd die een eeuw geleden hip waren. Mochten deze ouderwetse brouwsels je naar het hoofd stijgen dan heeft NY Basement ook een zeer goed eetmenu.

NHow bar

Als je graag van een uitzicht geniet als je cocktails drinkt, dan is dit de juiste plek. De Nhow bar zit op de zesde verdieping van de iconische De Rotterdam wolkenkrabber en is de perfect plaats om achterover te leunen, van een drankje te genieten en naar de spetterende vergezichten voorbij de Erasmusbrug te kijken. De rauwe, betonnen pilaren en het plafond van staalrooster geeft de bar een stedelijk industriële sfeer. Probeer een tafeltje op het terras te krijgen en bestel de bekende cocktail This is nHow, met St. Louis kersenbier, vers limoensap, munt en aardbeiencoulis.

Ballroom

Officiëel geen cocktailbar, maar er worden meer dan 100 soorten gin en tonic geschonken en het ervaren personeel in de met kaarsen verlichte Ballroom weet absoluut hoe ze een uitstekende cocktail moeten mixen. Als je niet kunt kiezen dan kunnen de bartenders je adviseren en verrassen. Doe je best om een zitplek te bemachtigen in de charmante tuin met muren vol klimplanten, waar laaghangende gloeilampen boven een glanzende vloer met schaakbordpatroon bungelen. Het eten is verrassend verfijnd en ze serveren hier de beste gehaktballen van de hele stad.

Noah

Op de onderste verdieping van het Witte Huis, de oudste wolkenkrabber in Europa, bevindt zich Noah. Noah respecteert zijn historische locatie door respectvolle varianten op klassieke cocktails te serveren. Denk aan hun vurige, op vaten gerijpte Mai Tai, waarin Clement Terre Caraïbe en Appleton VX rums worden gemixt met Orgeat siroop, limoensap en droge sinaasappel. Als je avontuurlijker aangelegd bent, kies dan voor The Pig, een bourbon gemengd met ahornsiroop en aroma van bacon. DJ’s zorgen in het weekend voor een feestsfeer door funk, R&B en disco te draaien vanuit een kleine alkoof in de bakstenen muur.

LaBru

Met zijn bekraste tafels, krakende leren banken, flikkerende kaarsen en een willekeurige verzameling van ondersteboven gehangen foto’s nodigt deze bar gasten uit om serieus te relaxen. Toch leidt gezelligheid niet tot luiheid: de mixologisten van LaBru bieden een verscheidenheid aan klassieke cocktails. Probeer de dry martini special, precies zoals James Bond ‘m graag heeft. Elke woensdag wordt er live jazz gespeeld.

Tante Nel

Tante Nel is officieel een friettent, maar toen de eigenaren erachter kwamen dat het bedrijf nog altijd een alcoholvergunning had besloten ze een echte bar in hun state-of-the-art kraam te bouwen. De eigenaren kunnen uren praten over hun collectie gins, en zo lang je af en toe een truffelkroketje neemt mag je blijven om ze allemaal uit te proberen.

Lees ook: Nederland heeft weer evenveel brouwerijen als in de middeleeuwen

Openingsbeeld: mihaiulia / iStock

Vertaling: Anneloes Saarloos


Volg Lonely Planet op Instagram