ReOpening: de doorstart van culturele hoofdstad Leeuwarden

Redactie Lonely Planet
ReOpening: de doorstart van culturele hoofdstad Leeuwarden

Na zichzelf een jaar lang de culturele hoofdstad van Europa genoemd te mogen hebben, zijn de festiviteiten in Leeuwarden nog niet ten einde. In november viert de Friese hoofdstad haar bestaan gerust nog even verder met het festival ReOpening.

Het afgelopen jaar wist Leeuwarden zichzelf flink op de kaart te zetten met onder andere de indrukwekkende Reuzen van Royal de Luxe-parade en de succesvolle Escher op Reis-tentoonstelling die beide duizenden bezoekers trokken. Waar het jaar als culturele hoofdstad bijna ten einde komt, worden de feestelijkheden nog even voortgezet. De hele maand november staat in het teken van ReOpening, een festival voor alle leeftijden. Hierbij een greep uit het veelzijdige programma.

Explore the North

Voor dit winterse stadsfestival dient de hele historische binnenstad van Leeuwarden als podium voor muziek, theater, literatuur en beeldende kunst. Hoogtepunt is de Deense groep Between Music. De vijf muzikanten van deze groep maken muziek in vijf grote watertanks, waarbij ze met speciaal ontwikkelde instrumenten onder water zingen en spelen. Hun laatste en meest ambitieuze productie is AquaSonic; een opera onder water.
Wanneer: 22, 23 en 24 november 2018, AquaSonic op 20 en 21 november
Waar: diverse locaties in Leeuwarden
 

Rembrandt & Saskia | Foto: Rembrandt van Rijn, Saskia en profil in kostbaar kostuum, 1633-1642, olieverf op paneel Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister, Kassel

Meesterwerk Rembrandt na ruim 250 jaar terug in Nederland

2019 staat in Nederland in het teken van Rembrandt, naar aanleiding van de 350ste sterfdag van de Hollandse meester op 4 oktober 2019. In aanloop naar het Rembrandt jaar komt een van zijn meest persoonlijke werken, Saskia en profil in kostbaar kostuum, voor het eerst in ruim 250 jaar naar Nederland. Het schilderij is een portret van zijn Friese echtgenote Saskia Uylenburgh, kort na haar dood in 1642. Het werk is te zien in de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw in het Fries Museum.
Wanneer: 24 november 2018 t/m 17 maart 2019
Waar: Fries Museum, Wilhelminaplein 92 in Leeuwarden

Luzinterruptus lichtproject over de invloed van plastic afval op het milieu. | Foto: Luzinterruptus

Luzinterruptus: de nacht als canvas

Het Spaanse anonieme kunstenaarscollectief Luzinterruptus strijkt, na de straten van onder andere Londen, Toronto en Madrid te hebben opgefleurd, in november neer in het Friese Drachten. ‘Artistieke interventies in de openbare ruimte’ staan bij de groep hoog in het vaandel. Hiervoor gebruiken ze LED-lampen als materiaal en ‘de nacht als canvas’. Hun projecten ogen niet alleen sprookjesachtig, ook stellen ze vaak maatschappelijke issues aan de orde. In november is het kunstproject Emptying the museum in en rond Museum Dr8888 te zien.
Wanneer: 8 t/m 24 november 2018
Waar: Museumplein, Drachten

Het volledig ReOpening programma wordt per november hier bekend gemaakt. 

Openingsbeeld: Explore the North |  foto: AquaSonic


Volg Lonely Planet op Instagram