Proef ‘s werelds smakelijkste bestemmingen

Redactie Lonely Planet
Proef ‘s werelds smakelijkste bestemmingen

Je merkt het misschien niet, maar eten is een van de belangrijkste manieren om een plek ervaren als we op reis zijn. Die verborgen lokale tapasbar die je in een achterafstraat tegenkwam, of de verse zeevruchten die je zelf uit zee viste en direct op de barbecue gegooid zag worden… Ingrediënten roepen landschappen op, recepten doen de geschiedenis herleven en bepaalde gerechten onthullen de ware essentie van een plek en haar bevolking.

Hier vind je een paar van de smakelijkste plekken waar je gegarandeerd een authentieke culinaire ervaring zult hebben.

In Buenos Aires maken veel vlees en barbecueën deel uit van het culinaire landschap | Foto: Grafissimo / iStock

Buenos Aires, Argentinië

Veehoudende gaucho’s en de toestroom van Europese immigranten hebben samen het culinaire landschap van Argentinië gevormd, waarbij Buenos Aires het walhalla voor vleesliefhebbers is geworden. Vandaag de dag biedt de stad een eclectische mengeling van de tradities die de Europese immigranten met zich mee hebben gebracht: Italiaans ijs, Spaanse empanada’s, wijn uit de wijngaarden die door de Fransen zijn aangelegd en Duitse worsten en kazen. Buiten de Argentijnse hoofdstad hoeden generaties van gaucho’s hun vee op de weilanden van de Pampas. De inwoners van Buenos Aires, ook wel porteños (volk van de haven), zijn een stel carnivoren. Vlees wordt boven een open vlam op een parrilla gegrild. Dat is een zware barbecue die zowel in steakrestaurants als thuis wordt gebruikt. Families en vrienden komen hierbij samen voor asados (barbecues).

Margaret River staat het meest bekend om zijn wijn, maar het is ook een paradijs voor foodies | Foto: JanelleLugge / iStock

Margaret River, Australië

Deze afgelegen regio in Zuidwest-Australië, ten zuiden van Perth, is dankzij een toegewijde gemeenschap van chefs en producenten een verrassende bestemming voor foodies geworden. De kustdorpen en -steden (Fremantle, Bunbury en Busselton) bieden zeevruchten in overvloed en op enkele uren van Perth ligt de wijnregio Margaret River, die een gemoedelijke plattelandssfeer, spectaculaire stranden en een verfijnde eetcultuur combineert. Ambachtelijke voedselproducenten vind je overal langs de landweggetjes, zigzaggend door de wijnranken. Plaatselijk gebrouwen speciaalbier ontpopt zich langzaam als een serieuze concurrent van de fantastische wijncultuur in Margaret River. In de restaurants en cafés van de wijngaarden verwerken chefs vlees, zeevruchten en lokale oogst tot de heerlijkste gerechten. Vermeng dit met de culturele invloed van immigratie en de nabijheid van Zuidoost-Azië: de eetcultuur van de regio is werkelijk een levendig, multicultureel feest.

Verse vis op een traditionele barbecue | Foto: cookedphotos / iStock

Kaapstad, Zuid-Afrika

Op de zuidelijke punt van Afrika hebben de chefs van Kaapstad een vooruitstrevende culicultuur gevestigd door de tradities van hun voorouders in ere te herstellen, met respect voor de rijke, natuurlijke producten van het land. Ze werken met geweldige ingrediënten: verse vis en zeevruchten zoals rivierkreeft, Kaapse koningklip en de vlezige snoek en stukken wildvlees zoals springbok, die worden gekruid en op de Afrikaanse braais (barbecues) gelegd, of worden gedroogd tot heerlijke biltong. Verder een overvloed aan fruit en groente, gerijpt in de warme, zuidelijke zon. Vernieuwende koks putten ook inspiratie uit de leefstijl van het inheemse Khoisan volk; ze voegen bijvoorbeeld de bladeren en bloemen van fynbos toe aan hun ingrediënten. Deze groep planten bloeit alleen in de West-Kaap.

Pho is een van de beroemde maaltijden die uit Hanoi komen | Foto: hueberto / iStock

Hanoi, Vietnam

Het belang van Hanoi op het culinaire toneel in Vietnam moet niet worden onderschat. Deze dichtbebouwde, elegante hoofdstad is gevormd door eeuwenlange buitenlandse overheersing en wordt vaak overgeslagen ten behoeve van het grotere en brutalere Ho Chi Minh-stad. Maar Hanoi is de geboorteplaats van enkele kenmerkende nationale gerechten die wereldwijd synoniem zijn geworden met Vietnamees eten, zoals pho en bun cha. De verovering door de Mongolen bracht rundvlees; Chinese overheersing bracht kooktechnieken zoals wokken; de Fransen namen stokbrood, dille, koffie en wijn mee. Pepers, platte noedels en kokosmelk werden ingevoerd vanuit Cambodja, Laos en Thailand. Deze mengelmoes van invloeden, beroemd om het royale gebruik van verse kruiden, is samengesmolten tot een geheel eigen keuken. Hanoi is waarlijk een stad van smulpapen en de beste plek in Vietnam voor streetfood.

Prachtig opgediende gerechten zoals deze hebben Aarhus veranderd in dé Europese bestemming voor lokaal eten op topniveau | Foto: logoHY / iStock

Aarhus, Denemarken

De stad werd lang overschaduwd door hoofdstad Kopenhagen, maar het door Vikingen gestichte Aarhus, op het schiereiland Jutland, werkt zich langzaam op als dé Europese bestemming voor lokaal eten op topniveau. Het is een perfecte plek om te ontdekken hoe Denemarken in minder dan tien jaar van saaie eetervaring tot lievelingetje van de internationale eetcultuur is gestegen. De Deense keuken legt de nadruk op innovatie en wordt hierin geholpen door geweldig lokaal groente en fruit. De omgeving van Aarhus – de baai, het bos en de weilanden – bieden een breed scala aan ingrediënten, van fantastisch varkensvlees, rundvlees, wild, zuivel en zeevruchten tot knolgewassen, wilde bessen en kruiden. Biologische boeren en tuinders leveren hun waren aan een groeiend aantal slagers, bakkers, microbrouwerijen en meer.

Mansaf – een traditioneel Jordaans gerecht met lamsvlees en rijst | Foto: Waleed_Hammoudeh / iStock

Jordanië

In de loop der eeuwen is een karavaan aan wereldrijken en beschavingen door Jordanië getrokken. De stad ligt in het hart van de Levant – een historische benaming voor de regio in het Midden-Oosten die Jordanië, Syrië, Libanon en de Palestijnse gebieden omvat. Dit gemengde erfgoed wordt nergens zichtbaarder dan in de eeuwenoude recepten, rijke kruiden en veelvoorkomende ingrediënten in dit deel van de wereld. Salades in Mediterraanse stijl, mixed grills en mezze zijn typisch Jordaanse gerechten en worden verrijkt met specerijen, pittige sumak en kruidige za’atar, en voorzien van Arabische dadels, pijnboompitten, pistachenoten, kikkererwten, bulgur en tahini (een romige pasta van sesamzaad). Lam is geliefd wegens zijn rijke smaak en je zult hier zelden een maaltijd vinden die niet eindigt met een stroperig gebakje of met cake.

De keuken van Chennai is meer dan alleen sambar en dosa, maar het is een goed begin | Foto: mukesh-kumar / iStock

Chennai, India

De zuidelijke Indiase stad Chennai wordt overheerst door een loeihete keuken waarin linzen, aardappelen en tomaten een grote rol spelen - het bewijs dat vegetarisch eten absoluut niet saai hoeft te zijn. De basis van de Zuid-Indiase keuken is de dipsaus van tamarinde en linzen: sambar. Hier wordt bijna alles in ondergedompeld, van krokante dosa (pannenkoekjes van rijstebloem) tot vada (donuts van linzenmeel). Chefs vinden steeds nieuwe manieren om van vegetarische schotels gastronomische sensaties te maken. Zelfs de grootste vleeseters zullen na een paar happen overtuigd zijn. Het woord “curry” is afgeleid van het Tamil woord kari, wat “pittige saus” betekent. De Indiase keuken is duidelijk geboren in de kookpotten van het hete zuiden.

Een regionale specialiteit: tajarin met truffel | Foto: giovanni1232 / iStock

Piedmont, Italië

Piedmont blinkt uit als gastronomische ster in een land dat al wereldberoemd is om zijn keuken en etenswaren. Deze noordwestelijke regio is de geboorteplaats van Slow Food – de beweging die het genot en de smaak van eten verkiest boven snelheid en gemak. Piedmont wordt wel “Toscane zonder toeristen” genoemd en fijnproevers van over de hele wereld komen hier dan ook in grote getale naartoe om de geliefde regionale specialiteiten te proberen. Voorbeelden zijn risotto alla piemontese (risotto met boter en kaas), tajarin (een dunne tagliatelle), vitello tonnato (kalfsvlees met een tonijnsaus), verrukkelijke Tomino geitenkaas, zeldzame witte truffels, arborio-rijst, glanzende hazelnoten en zijdezachte gelato. Voeg hier twee van de productiefste wijnregio’s aan toen (Barolo en Barbaresco) en het is goed voor te stellen waar Piedmont tegenwoordig een van de boeiendste culinaire culturen van Italië is.

Maine staat bekend om zijn lekkere seafood | Foto: BDphoto / iStock

Maine, VS

De zuidelijke kust van Maine draagt zijn maritieme hart op de tong. In mist gehulde vuurtorens staan her en der verspreid over de kust. Visboten varen langs baaien vol kleine eilandjes. Kreeft- en mosselrestaurants vechten om aandacht langs de US1 snelweg. In dit deel van de VS zul je vis, oesters en mosselen vaak gefrituurd tegenkomen, geserveerd met frietjes, coleslaw en tartaarsaus. Kreeften worden gestoomd of gebraden. Een kustdorp kan zichzelf pas serieus nemen als er niet ver van de plaatselijke haven een vervallen kreeftrestaurant te vinden is – dit geldt van Kittery richting het noorden tot aan Calais. Het zijn geweldige plekken om dikke chowder met zeevruchten naar binnen te slurpen. Voor roadtrippers is Maine het beste te bereizen van eind mei tot en met oktober.

Ontdek met Lonely Planet’s Food Trails waar je smaakpapillen je heen leiden, of het nu de boer-naar-bord aanpak van Tasmanië is, of het hete soulfood van São Paulo. Food Trails is een gastronomische gids van de 52 beste plekken om te bezoeken als je op zoek bent naar onvergetelijke eetervaringen. Onze schrijvers hebben voor fijnproevende wereldreizigers een waar feestmaal van aanbevelingen van experts samengesteld, over alles van chique dineren tot aan streetfood.

Openingsbeeld: hadynyah / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram