Proef Perzië met deze nieuwe food tour

Redactie Lonely Planet

Eten is een belangrijke reden om te reizen. Want wat is nou een betere manier om een land te leren kennen dan via de lokale keuken? Dat is precies wat dit nieuwe Iraanse bedrijf dacht. Maak je klaar voor kleuren, kruiden en een explosie van smaken want de Perzische keuken laat je niet onberoerd.

Persian Food Tours is opgericht door Matin Lashkari en Shirin Tahanan en wordt volledig door vrouwen gerund. Zij nemen je mee door de Iraanse culinaire tradities die overal vandaan komen, van Azerbeidzjan tot Griekenland. Het idee voor Persian Food Tours deed medeoprichter Matin op nadat ze deelnam aan een Spaanse groepsreis door het land en ernstig werd teleurgesteld door het voedselaanbod tijdens de reis. Het werd haar missie om de kennis over en smaak van de typisch Perzische keuken, zoals deze bij de mensen thuis wordt bereid, te delen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Persian Food Tours (@persianfoodtour) op

De tours bestaan uit het gezamenlijk inkopen doen op een traditionele bazaar, het bereiden van de Perzische gerechten onder begeleiding en uiteraard het verorberen van het door jezelf klaargestoomde maal. De tours duren een halve dag en vinden in zowel de hoofdstad Teheran als in Isfahan plaats.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Persian Food Tours (@persianfoodtour) op

Niet alleen leer je veel over de Perzische keuken, ook kom je wat te weten over de oude Iraanse cultuur en gebruiken maar bovenal leer je veel interessante mensen en verhalen kennen. Een ander belangrijk deel van de tour is het decoreren van het eten, dit nemen de Iraniërs erg serieus. Bijzondere Instagram foodie posts gegarandeerd dus!

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Persian Food Tours (@persianfoodtour) op

Tijdens de tour leer je onder andere Koofteh bereiden, dit is het hoofdgerecht op het herfstmenu in Teheran. Koofteh is een grote gevulde gehaktbal die je honger absoluut zal stillen. Ook leer je saffron Masghati maken, een typisch lente toetje dat, als we oprichtster Matin mogen geloven, absolutely lovely smaakt. En gezien Masghati een zacht snoepje gemaakt van suiker en rozenwater is, heeft ze waarschijnlijk gelijk.

De prijzen van de Persian Food Tours beginnen rond de €40 á €50, geïnteresseerden kunnen voor meer informatie of boekingen op de officiële website terecht.

Smaakt dit naar meer? Doe hier meer culinaire reis inspiratie op.

Openingsbeeld: Fazeful / iStock