Peruaans streetfood: top 10 maaltijden op wielen in Lima

Redactie Lonely Planet

De foodscene in Lima is hot op het moment en het is niet zomaar een steekvlam. Streetfoodkoks houden gastronomische tradities in stand die al generaties lang geëerd worden. Een heerlijke maaltijd draait volgens de lokale bewoners allemaal om de drie B's: bueno (goed), bonito (ziet er lekker uit) en barato (goedkoop). Deze 10 culinaire attracties aan de straatkant voldoen precies.

Zo begin je een super(food)-dag

Het is traditie in Lima om de ochtend (of nacht) te beginnen met een gloeiend heet kruidendrankje dat wordt gekookt met granen zoals quinoa, of wordt versterkt door maca, een revitaliserende wortel uit de hoge Andes van Peru. De kraampjes voor deze drankjes vind je op drukke kruispunten vanaf zonsopgang zolang de voorraad strekt. Als de zon ondergaat staan ze er ook weer. Hotspots zijn Grau bij 28 de Julio in Barranco, Brasil op Grau in Magdalena del Mar, of Emancipacion op de la Union in het centrum van Lima.

Papa rellena | Foto: yelo34 / iStock

De Peruaanse pieper: papa rellena

Wanneer het leven je 4000 aardappelrassen schenkt, dan word je creatief. De papa rellena is de Peruaanse variatie op de “twice-baked potato”. Het gerecht van aardappelpuree gevuld met gekruid gehakt, ui, olijven en eieren is volledig ingepakt en daardoor makkelijk onderweg te eten. Het wordt gebakken tot gouden perfectie. Binnen de eerste drie blokken van Av Petit Thouars, in de buurt van het centrum van Lima, vind je genoeg opties- hier zoeken ook studenten van de nabijgelegen universiteit naar de beste en lekkerste deals. Voeg als laatste een dot ketchup of de alom aanwezige pittige Peruaanse chilisaus aji toe en je hebt een heerlijke snack voor onderweg.

Blijf bij de basics

Chocolade-omhulde pretzels zijn niet de enige succesvolle zout-zoet combinatie: choclo con queso (maïs met kaas) is een simpele doch populaire maaltijd. En hét bewijs dat er waarschijnlijk iets in het water zit, waardoor Peruaans eten zo verdraaid goed smaakt. In het geval van de Peruaanse maïs is dat “iets” anijs. De kleine, aromatische zaadjes geven de gekookte maïs een vleugje zoetheid die, wanneer gecombineerd met een dikke plak queso Andino (een typische zoute kaas in Peru), barst van de smaak. Voedselkraampjes vind je tijdens de lunch rondom het Museum van de Kunst in Lima, maar 's nachts vind je de lekkerste choclo con queso op Angamos bij Jr Dante in Surquillo.

Een snack van kwartel-liteit

Hoewel pollerias (restaurants met gebraden kip) in Lima op iedere hoek van de straat lijken te zitten, zijn het de huevos de codorniz (kwarteleitjes) die de boventoon voeren als het straatvoedsel betreft. Leveranciers met kleine karretjes koken de eitjes eerst om ze, indien gewenst, te ontdoen van hun gevlekte schil. Daarna wordt de romige binnenkant royaal bestrooid met zout. Bijna een half dozijn van deze kleine eitjes kunnen worden gekocht voor één sol (zo’n 30 cent) en worden in het centrum van Lima verkocht buiten het winkelcentrum Polvos Azules of op elke willekeurige buurtmarkt.

gefrituurde snack picarones | foto: antorti / iStock

To do or to donut?

In Peru worden gefrituurde snacks zoals de donut en ander gebak naar een hoger niveau getild door de integratie van inheemse zetmeelrijke groenten. Picarones worden gemaakt van zoete aardappel en pompoen, vandaar hun oranje tint. Ringen van dit van nature zoete beslag worden licht gebakken, waarna ze in een bad van Peruaanse honing worden gelegd. Familie van de picarones zijn de yuquitas, waarbij bloem uit de yuccawortel wordt gebruikt om een warme, gepofte traktatie te creëren. Haal het meeste uit je euro (of sol) bij Mercado Palermo in La Victoria voor yuquitas en Parque Kennedy in Miraflores voor picarones.

De schaduwzijde van rijstpudding

Er zijn verschillende manieren om te variëren op het klassieke dessert arroz con leche (rijstpudding), zoals de combinado. Hiervoor wordt de helft van de serveerschaal gevuld met mazamorra, een volle, jam-achtige pudding gemaakt van paarse maïs en inheemse vruchten. Vreemd genoeg smaakt deze dikke saus naar bramen. Doe eens gek en bestel de arroz zambito: rijstpap gezoet met Peruaanse oersuikersaus (een ongeraffineerde suikerstroop doordrenkt met sinaasappelschil), gegarneerd met pecannoten en rozijnen. Trakteer jezelf net buiten Real Plaza op Av Wilson in het centrum van Lima.

Alle gekheid op een stokje

Zelfs koeienhart smaakt goed, wanneer gespietst. Als de gedachte van het eten van een koeienhart je ongemakkelijk maakt, dan ben je niet de eerste. Maar als het je lukt de geur te weerstaan van de gegrilde, malse koteletten op een koele avond, geserveerd in kebab-stijl in combinatie met gekookte aardappel en een drupje (of stortvloed) hete saus… dan heb je ongelooflijke wilskracht. Deze rokerige stukken vlees, die bekendstaan als anticuchos, zijn een perfect voorbeeld van hoe innovatief en niet-verspillend de Peruaanse keuken kan zijn. Anticuchos eet je wanneer de zon ondergaat, langs Av Angamos in Surquillo of Av La Mar in Miraflores.

Empanadas | Foto: byelikova_oksana / iStock

Goedkope pleziertjes

Als je op avontuur wilt in Peru, dan kun je dit het beste zoeken in de bergen van Huaraz of in Colca Canyon, zegt men. Maar de echte adrenalinejunkies zijn de fietsers die karren vol met pizza's, empanadas, stukken appeltaart en meer langs de drukke verkeerswegen van Lima vervoeren. Deze karren zijn gevuld met van alles en nog wat- je vindt ze langs Av Arequipa, die loopt van Miraflores naar het centrum van Lima. Wij raden de gebakken kip-empanadas met een vleugje citroen een scheutje aji-saus aan.

Knettergek op kokos

Lima staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en is de smeltkroes van eetbare schatten uit Peru. Kokosnoten uit de kustregio's in het noorden worden verwerkt tot zo veel verschillende lekkernijen als je met je kleverige, zoete vingers kunt tellen. Gigantische kokosbitterkoekjes bekend als cocadas, gemaakt met zowel witte als bruine suiker, brengen je in tropische sferen. Met puur kokoswater blijf je gehydrateerd, perfect voor het benauwde weer van de stad. Kijk voor een kraampje in de trendy wijk Barranco op Jr Sucre in de buurt van Plaza Chabuca Granda.

Ceviche al paso

Aangezien Lima een kustplaats is, is het niet moeilijk om er een ceviche-restaurant te vinden met uitzicht op de oceaan. Terwijl het dagelijks leven een dergelijke luxe niet altijd toestaat, kan het verlangen naar zeevruchten gemarineerd in limoensap op elk moment opkomen. Verkopers hier hebben daarvoor een oplossing bedacht: breng het zeevoedsel naar de straat. Een aantal van de ceviche al paso-karren zijn zo populair dat je in de rij zult moeten wachten, maar dat is een goed teken. In het geval van rauwe vis kun je het beste afgaan op een aanbeveling en onze aanbeveling is om naar de kraampjes net buiten de wijkmarkten te gaan, zoals in de buurt van Surquillo's Mercado #1 en #2.

Openingsbeeld: byelikova_oksana / iStock