Persepolis, Iran: een kijkje in het Perzische Rijk

Redactie Lonely Planet

Als je na Italië en Griekenland nog geen genoeg krijgt van bijzondere ruïnes, neem dan eens een kijkje in Iran. Het land wordt steeds populairder door de prachtige natuur en indrukwekkende architectuur, maar in de “bakermat van de beschaving” vind je ook vele parels uit de Oudheid. Met Persépolis als stralend hoogtepunt.

Weinig ruïnes uit de Oudheid zijn zo verleidelijk als Persepolis in Iran. Dit UNESCO Werelderfgoed was het middelpunt van het indrukwekkende Perzische Rijk. De monumentale trappen en poorten onderstrepen hoe groots dit rijk moet zijn geweest - en de afgebrokkelde pilaren wijzen op de hardhandige en meedogenloze manier waarop Alexander de Grote het rijk te gronde richtte.

Indrukwekkende bas-reliëfs en gebeitelde teksten van Persepolis | Foto: BornaMir / iStock

Het complex bestaat uit een aantal gebouwen, waarvan de oudste al dateren van 515 v.Chr. Wat de oude stad vooral bijzonder maakt zijn de veelal goed bewaarde bas-re­liëfs: beeltenissen van mensen of dieren die door de jaren in de muren zijn gehouwen.

Wie de eeuwenoude stad wil bezoeken kan het beste Shiraz als uitvalsbasis gebruiken, 60 kilometer ten zuidwesten van Persepolis. Je kunt er met de taxi heen of een dagtoer boeken. Ga vroeg; zo ontloop je de grootste drukte, maar ook de hoge temperaturen.

Meer Oudheid in het Midden-Oosten: Zon, zout en zandsteen: de mooiste plekken van Jordanië.

Openingsbeeld: Tarzan9280 / iStock