Opmerkelijke bezienswaardigheden in Skopje

Frank Verschuren

Skopje is op z'n zachtst gezegd een opvallende verschijning. De stad werd in 1963 voor een groot deel door een aardbeving verwoest, dus de meeste gebouwen die je ziet zijn experimenten van architecten die op hun eigen manier de stad probeerden te herbouwen; door decennia van verschillende stijlen en ideologieën heen. Het resultaat? Een wervelende maar onsamenhangende collage van bouwwerken die bezoekers eerder verwarren dan verrassen. 

Met het project Skopje 2014 besloot de overheid om hun hoofdstad een meer “klassieke look” te geven. Een van de manieren waarop dit werd gedaan is door een waanzinnig aantal monumenten over de stad te verspreiden. 

Krijger te paard | Foto: leonid_andronov / iStock

Krijger te Paard

Op een plein midden in het centrum, torent deze gigantische koperen krijger uit boven een majestueuze fontein. Het beeld is het grote hoogtepunt van het Skopje 2014-project en verbeeldt waarschijnlijk Alexander de Grote (hoewel dit in verband met de spanningen met Griekenland niet precies wordt genoemd). Een handig herkenningspunt, maar als je ervan houdt kan de metershoge krijger imposant en inspirerend tegelijk zijn; vooral wanneer het donker is en de waterstralen onder het beeld kleurrijk worden verlicht.

Poort van onafhankellijkheid | Foto: gogosvm / iStock

Porta Macedonia

Deze poort heeft wel iets van de Arc de Triomphe, maar is ruim 150 jaar jonger (voltooid in 2012). De poort is gewijd aan twintig jaar onafhankelijkheid van Noord-Macedonië. De poort is versierd met marmeren beelden en reliëfs die allemaal stukjes uit de Macedonische geschiedenis afbeelden.

Het Millenniumkruis | Foto: zefart / iStock

Het Millenniumkruis

Of je het wilt bezoeken of niet, je kunt niet om het 66-meter hoge millenniumkruis heen. Het dateert al voor de start van project Skopje 2014: In 2002 begon de bouw van het kruis, op het hoogste punt van de berg Vodno. Vanuit het hele centrum is dit unieke bouwwerk te zien, al helemaal wanneer het na zonsondergang verlicht wordt: spectaculair!

De Moeders van Noord-Macedonië | Foto: gogosvm / iStock

De Fontein van de Moeders van Noord-Macedonië

Skopje zet je aan het denken met misschien wel het mooiste werk van de stad: als de grote veroveraars en heiligen van de wereld een ding gemeen hebben is het wel dat ze allemaal een moeder hadden. Deze vrouwen stonden letterlijk aan de wieg van verandering en verdienen dus net zo goed een monument als hun beroemde zoons en dochters. In Skopje staat de fontein van de Moeders van Noord-Macedonië; een schitterende fontein waarop levendige beelden prijken van moeders die met hun kind spelen, zogen of in verwachting zijn. Een monument om een momentje (bij) stil te staan.

Openingsbeeld: DimitrovoPhotography / iStock