Op tapastocht in Sevilla

Redactie Lonely Planet

Vergeet sterrenrestaurants en luxe diners. In Sevilla krijg je staand aan de bar namelijk de beste maaltijd geserveerd! De vurige hoofdstad van Andalusië staat bekend om een heerlijke tapascultuur en de tapeo (een tocht langs verschillende tapasbars) staat centraal in het plaatselijke sociale leven.

Maar hoe ziet een authentieke tapaservaring in Sevilla eruit? Wat kan je verwachten dat er op je bord ligt en hoe wordt je verwacht je te gedragen?

Heerlijke gerechtjes in een tapasbar. Foto: LonelyLove / iStock

Wat zijn tapas?

Tapas zijn kleine hartige gerechtjes. Oorspronkelijk waren het simpele snacks, die geserveerd werden bij een drankje. Denk aan een bordje olijven, of een stukje tortilla. Maar door de jaren heen zijn de gerechten veranderd en zijn tapas nu miniatuurversies van de meest verfijnde gerechten.

Typische lokale tapas

Ham is een lokale favoriet. Een bekende variant is jamón ibérico, gemaakt van met eiken gevoederde varkens uit de Andalusische gemeente Jabugo. Een andere populaire vleestapa is solomillo al whisky, varkenslende bereid in een saus gemaakt van whisky.

Droge en zoute jamón boven de bar. Foto: Drummatra / iStock

Koude soep is een geliefde Andalusische specialiteit die je in de lente en de zomer op het menu vindt. De meest bekende is gazpacho, een mix van tomaten, pepers, komkommer en knoflook, vaak geserveerd in een glas. Een variatie is salmorejo, een romige tomatensoep gegarneerd met jamón en ei.

Het Moorse verleden van Sevilla vind je terug in verschillende tapas. Espinacas con garbanzos (een vegetarisch gerecht met spinazie, kikkererwten en komijn) en berenjenas fritas con miel (gefrituurde aubergines, afgewerkt met honing), zijn twee schoolvoorbeelden.  

Etiquette

Tapas eten is een lekker relaxte vorm van uit eten gaan, maar om het goed te doen, zijn er toch een paar dingen die je moet weten.

Ten eerste is er de timing. In Sevilla heeft men de gewoonte om laat te eten en bars serveren meestal tussen 13.00 en 16.00 en van 20.00 tot ongeveer 23.30 of middernacht.

En dan is er het het bestellen… als je staat, zoals de traditie het wil, zal je moeten bestellen aan de bar. Probeer geen beginnersfout te maken door té veel te bestellen. Bestel eerst een drankje, bekijk rustig het menu en bestel dan eerst een of twee tapas.

Het tapasmenu vind je vaak op krijtborden. Foto: minemero / iStock 

Als je toch aan een tafel zit – veel bars bieden tafels aan met bediening – is het makkelijker om wat meer te bestellen. De meeste tapas zijn beschikbaar in grotere porties, als medias raciones (gemiddelde porties) of raciones (grote porties).

Als algemene regel geldt dat je pas aan het einde betaalt: ofwel aan de bar of bij de serveerder.  

Wijken

Het succes van een tapasbar-tocht hangt af van de hoeveelheid bars en op welke afstand ze van elkaar gelegen zijn. Gelukkig lijkt Sevilla voor dit soort tochten gemaakt te zijn.

In het hart van de stad, in Barrio de Santa Cruz, stuit je op de ene bar na de andere, vaak in kleine steegjes rondom de Calle Mateos Gago. In het noorden vind je La Brunilda in het Arenal district. Hier ligt een nieuwe bron aan gastronomische bars. Sinds de opening in 2012 heeft de bar een uitmuntende reputatie opgebouwd dankzij de innovatieve culinaire insteek.

De straten van Sevilla zijn perfect voor tapastochten. Foto: GordonBellPhotography / iStock

Nog verder in het noorden, in de wijk Alameda de Hércules, maak je kennis met de stijlvolle en minimalistische bar La Azotea, bekend om zijn tapas om vingers bij af te likken. Eindig op een traditionele manier bij Mercado de Feria, ten oosten van Alameda. Het is de oudste markt van de stad en is de ideale plek voor overheerlijke tapas met vis.

Nog meer plaatsen om blij van te worden: Bahia: Brazilië’s ‘land van geluk’

Openingsbeeld: grandriver / iStock