Op Kastelentocht door Luxemburg

Redactie Lonely Planet

Luxemburg wordt vaak over het hoofd wordt gezien, en dat is echt zonde. Dit minilandje biedt grootse belevenissen: prachtige bossen, een bruisende hoofdstad en bovendien een breed assortiment aan middeleeuwse kastelen en vestingen.

Om hier een indruk van te krijgen is er een route door de Eischvallei, de zogenaamde “Vallei van de zeven kastelen”. Deze tocht volgt een aantal kastelen tussen Mesch en Hobscheid, maar hierbij mist een aantal werkelijke parels. Wij hebben de route uitgebreid: we beginnen in Vianden.

Vianden

Kasteel Vianden is volgens sommigen het mooiste kasteel van Luxemburg. Een indrukwekkend bouwwerk op de top van een heuvel, dat je al van ver kunt zien liggen. Het werd gebouwd tussen de 11de tot 14de eeuw en is nauwkeurig gerestaureerd. Je kunt het kasteel dagelijks bezoeken.

Prachtig gelegen Burg Beaufort | Foto: h20addict / iStock

Beaufort

Nabij het gelijknamige dorp vind je het kasteel Beaufort. Op het eerste gezicht meer een ruïne dan een kasteel, maar binnen zijn enkele zalen gerestaureerd en ingericht. Je vindt hem in het gelijknamige dorp.

Larochette

Larochette is een burchtcomplex, gebouwd op een rots, waar al in de 11de eeuw over werd geschreven. Als de avond valt is het verlichte complex een schitterend gezicht.

Pettingen

De kasteelruïnes van Pettingen zijn werkelijk stokoud. In de 10de eeuw werd het kasteel gebouwd voor belangrijke leden van de toenmalige adel van Luxemburg. Door beschietingen van de Franse troepen van Lodewijk XIV raakte het in verval, alleen de hoektorens zijn nog intact. De ruïnes zijn gratis te bezoeken.

Statig Hollenfels tussen de bomen | Foto: despite / iStock

Mersch-Colpach

Tussen deze punten loopt de officiële route van zeven kastelen, langs het kasteel van Mersch, Schoenfels, Hollenfels, Ansembourg, Septfontaine, Koerich en uiteindelijk Colpach. Stuk voor stuk statige maar ook sprookjesachtige oude gebouwen, die trots uittorenen boven de bomen.

Fan van sprookjeskastelen? Bekijk dan eens de mooiste kastelen van Roemenië!

Openingsbeeld: Kasteel Vianden | Foto: h20addict / iStock