Ontdek jouw Los Angeles

Redactie Lonely Planet
Ontdek jouw Los Angeles

De bezienswaardigheden van Los Angeles gaan verder dan de Hollywoodcultuur. De beroemde filmsterren zijn over de hele wereld bekend, maar de één-na-grootste stad van de Verenigde Staten is net zo divers als het land waarin het ligt. Of je de stad nu wilt verkennen op het gebied van kunst, geschiedenis, eten of fitness: Los Angeles heeft je altijd wat te bieden.

LA voor kunstliefhebbers

De culturele kant van Los Angeles krijgt eindelijk de erkenning die het verdient, vooral op het gebied van beeldende kunst. Het Los Angeles County Museum of Art (LACMA) en het Museum of Contemporary Art (MOCA) hebben allebei een belangrijke rol gespeeld in de opbloeiende populariteit van de kunstscene van de stad, met name in de moderne kunst. Beide musea zijn daarom absoluut een bezoekje waard. Het Getty Centre, gelegen aan de westkant van de stad, is een andere goede optie, niet alleen door zijn uitgebreide collectie van antiquiteiten, tekeningen, beeldhouwwerken en foto’s, maar ook vanwege de gratis toegang. Vergeet ook zeker The Broad niet, een architectonisch wonder in de binnenstad dat in 2015 zijn deuren opende en zo’n 2000 moderne kunststukken tentoonstelt.

LA onderzoekt zijn multiculturele kant in de musea die gewijd zijn aan de verschillende etniciteiten die in Los Angeles te vinden zijn, zoals het Museum of Latin American Art, het California African American Museum en de University of Southern California’s Pacific Asia Museum, dat in mei 2017 heropent zal worden na een uitbreiding en renovatie.

Als je op zoek bent naar iets eigenzinnigers, dan zul je het in Los Angeles vinden. Of het nu Glendale’s Museum of Neon Art, Frank Lloyd Wright’s eerste project in Los Angeles, Hollyhock House, of de cluster van 30-plus indiegalerijen rond het Bergamotstation in Santa Monica is. 

Kunstmuseum The Broad opende in 2015 | Foto: Spiderplay / iStock

LA voor de fanatieke historici

Voor bioscoopliefhebbers is Los Angeles natuurlijk een topbestemming, vanwege de historische bezienswaardigheden die aan de filmwereld gekoppeld zijn, zoals het TCL Chinese Theatre, de Walk of Fame, de Hollywood Forever Cemetery en het heerlijk kitscherige Hollywood Museum. Een rondleiding door de studio’s is ook een populaire manier om deze kant van LA te leren kennen. Vergeet daarbij de historische hotels niet, zoals het Chateau Marmont en het Ace Hotel, gevestigd in de voormalige thuisbasis van United Artists.

Maar er zijn zoveel andere historische draden door de stad geweven. Een goede plek om te beginnen is bij de Los Angeles Conservancy, een non-profitorganisatie die helpt bij het behoud van de geschiedenis van de county Los Angeles, door middel van onderwijs en populaire wandelroutes door de binnenstad van LA (ook wel Downtown LA, genoemd; DTLA). Ga hier richting Olvera Street, om de “geboorteplaats van Los Angeles” en haar Mexicaanse erfgoed te zien – veel van de leveranciers die vandaag de dag op de markt actief zijn, zijn nakomelingen van de oorspronkelijke verkopers.

Ga nog verder terug in de tijd in de La Brea Tar Pits (hier zijn fossiele mammoeten en andere uitgestorven schepsels te zien) en in het Natural History Museum of Los Angeles. Of bekijk het zonnestelsel en de kleine plek die de aarde daarin heeft in de Griffith Observatory. Volg het spoor van de geschiedenis van de Chinese, Koreaanse en Japanse cultuur in Amerika in het Chinese American Museum, het Korean American Museum en het Japanese American National Museum.

LA voor voedselfans

Het beginnen van voedseltrends is niet uitsluitend weggelegd voor New York en San Francisco – in Los Angeles beleef je ook vele momenten waarbij het water je in de mond loopt. De stad kan zelfs worden beschouwd als de katalysator van een groot deel van de voedselgekte die op dit moment in de Verenigde Staten plaatsvindt. Trends zoals celebrity chefs en foodtrucks zijn geboren in LA en twee van de populairste voedseltrends van dit moment – de poke bowls en Filipijns eten – staan in de nationale schijnwerpers dankzij chef-koks uit Los Angeles.

Deze stad is gemaakt voor fijnproevers, dus het is het beste voor je maag om de omgeving hap voor hap te leren kennen. In DTLA staat de machtige eethal Grand Central Market, waar je alles kunt vinden: van oesters tot de zeer populaire Eggslut, waar het ei een upgrade krijgt. Ook is in DTLA het gastronomische Arts District te vinden.

Andere opkomende buurten zijn onder andere de hipsterbuurt Silver Lake, waar je in een van de beste restaurants van de stad kunt eten, het boomhuisje aan Cliff’s Edge, of geniet van oesters bij L & E Oyster Bar. De lokale bevolking en de toeristen staan samen de hele week lang in de rij voor Sqirl voor hun gezonde maar vullende brunchmenu, dat elke dag tot 16.00 uur geserveerd wordt. Het piepkleine Trois Familia – slechts zes tafels – vat deze eclectische buurt samen met een Franse en Mexicaanse mix.

Tot slot wil je zeker een uitstapje maken naar het herboren Abbot Kinney Boulevard in Venice om Gjelina te bezoeken: het epicentrum waar serieuze voedselliefhebbers dezer dagen graag naartoe trekken. Dit restaurant is volledig in de Californische “van-boerderij-tot-bord”-stijl, waarbij lokale producten en houtgestookte pizza’s de specialiteit zijn. Als je in deze buurt bent, moet je ook zeker het zusje van Gjelina bezoeken, Gjusta, evenals het Rose Café en Leona.

Food truck in de straten van LA | Foto: GreenPimp / iStock

LA voor fitnessfanaten

Dankzij de talloze selfies van beroemdheden is Runyon Canyon uitgegroeid tot een populaire plek om te gaan wandelen of hardlopen in de Hollywood Hills. Maar er zijn andere plaatsen en manieren om de gezonde levensstijl van LA te ervaren, zoals de 21 skateparken die de stad rijk is of de talloze boerenmarkten (de Original LA farmers market, gelegen op 3rd Street and Fairfax Ave, dateert uit 1934).

Je wilt absoluut een kijkje nemen op het beroemde Muscle Beach aan de Venice Boardwalk, waar op zondagmiddag drum- en percussiegroepen de show stelen, naast de excentriekelingen en straatmuzikanten op de stoep. Je kunt een bezoekje brengen aan de Santa Monica Pier, waar ooit op het oorspronkelijke Muscle Beach de fitnessrage van Zuid-Californië begonnen is.

Voor andere wandelpaden kan je naar Griffith Park gaan, waar je de Santa Monica Mountains kunt bewandelen om je eigen “celebrity selfie” te maken met het Hollywood Sign. Het park beschikt ook over een van de beste fietslussen van de stad, die ruim 14 kilometer lang is en het LA River-fietspad omvat. Er is ook een Los Liones-route in Topanga Canyon State Park, waar je op heldere dagen een prachtig uitzicht hebt op zowel de binnenstad als de oceaan.

Een andere manier om in beweging te zijn in Los Angeles, die vooral bij komediefans bekend zal zijn, is de bekendste trap van Los Angeles. De Music Box Steps, vernoemd naar een film van Laurel en Hardy uit 1932, biedt met zijn 705 loodzware treden een goed alternatief voor de sportschool. Je kunt meer trapwandelingen in de stad vinden op stairwalksla.com.

Al deze activiteiten zullen je doen verlangen naar gezond eten, dus stop bij populaire plekken als de veganistische keten Café Gratitude, waar sandwiches worden geserveerd op amarantbrood en waar Parmezaanse kaas wordt gemaakt van paranoten.

Openingsbeeld: Ron_Thomas / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram