Ontdek Ise-Shima: een authentieke kant van Japan

Redactie Lonely Planet

Ise-Shima staat bekend als het thuis van Ise-jingū, een van de meest vereerde heiligdommen van Japan. Voor veel reizigers is dit heiligdom alles wat ze van het gebied zien. Er is echter veel meer te ontdekken in deze speciale hoek van Kansai. Zo kan je de ama-duikcultuur bewonderen, van het eilandleven genieten, musea bekijken en zeevruchten proeven.

Ontmoet de ama, de Japanse zeevrouwen

In Japan zijn er zo'n 2000 vrouwen die nog altijd volgens de eeuwenoude traditie de zee in duiken om schelpdieren en zeewier te zoeken. Zij staan bekend als ama. Ongeveer 800 van deze 2000 vrouwen leven en werken in het gebied Ise-Shima. Het aantal ama-duikers is drastisch gedaald doordat jongere vrouwen niet kiezen voor het beroep van hun vrouwelijke voorouders (de meeste ama zijn rond de 50/60 jaar), maar je kunt ze nog in actie zien in het kleine vissersdorpje Osatsu.

De Ama vrouwen aan het werk | Foto: brytta / iStock

Langs de waterkant van Osatsu stikt het van de ama-goya, rustieke hutten waar de duikers ontspannen, eten en samenkomen. In het centrum van het dorp bevindt zich de mooie Shinmei-jinja, een heiligdom die vrouwen kracht en voorspoed geeft als ze de god Ishigami-san eren (helaas maar één wens per vrouw, dus dames, maak een goede keuze!). Het mooiste is nog wel de mogelijkheid om te genieten van een vers gegrilde zeevruchtenlunch, bereid door de lokale duikers. Er zijn twee belangrijke ama-goya waar bezoekers kunnen lunchen: eentje bij de haven en de ander bovenop de klif met uitzicht over de baai. Het aanbod wisselt per seizoen, maar bestaat bijvoorbeeld uit mosselen, sazae (schelpdieren), gedroogde vis, oesters, soep en rijst (kijk op www.osatsu.org voor reserveringen). 

Let terwijl je door het dorp loopt op de rune-achtige doman seiman-symbolen: een vijfpuntige ster staat voor een veilige terugkeer, het rasterpatroon beschermt tegen het kwaad. Ama dragen deze talismannen van oudsher op hun hoofddoeken, je kunt de symbolen op amuletten kopen bij het heiligdom en zelfs bij de woningen van de ama kun je de symbolen ontdekken, in stenen gekrast.

Maak een eilandtocht

Met de veerboot, 30 minuten van de stad Toba vandaan, vind je het eiland Toshi-jima. Hier heerst het ontspannen ritme van de zee en krijgen bezoekers een idee van het Japan dat compleet verschilt van Tokyo. Tijdens een wandeling op dit kleine eiland zie je waarschijnlijk hoe wakame (zeewier) wordt verwerkt aan de waterkant en zoete aardappels te drogen worden gelegd in de zon. Je ziet het heiligdom Mitarashi, met zijn boom in de vorm van een draak, en houten huizen langs de smalle paden van het slaperige stadje.

Het is mogelijk om Toshi-jima zelfstandig te bezoeken, maar om een diepere kennis van het eilandleven te krijgen kun je beter een ecotour volgen met een Engelssprekende gids van de Kaito Yumin Club. Gelijk een mooie manier om met eilandbewoners in contact te komen en een heerlijke maaltijd krijgen in een café dat gerund wordt door ama.

Leer over het zeeleven

Het bekroonde Toba Sea-Folk Museum puilt uit van de kunstobjecten, soorten gereedschap, documenten, kleding en foto's die samen het verhaal vertellen over de mensen uit de regio en hun connectie met de oceaan. Je vindt hier alles van de kleinste vishaken tot een volledige onderzeeër en er hangt zelfs een nagebouwde vissersboot uit de Edoperiode aan het plafond, compleet met levensgrote modellen van vissers die hun vangst aan boord proberen te hijsen. Het museum laat ook een informatieve Engelstalige korte film zien over de cultuur en geschiedenis van ama-duiken.

Vooral de collectie van zo’n 100 houten boten, uit alle delen van het land en Azië, is indrukwekkend: simpele kano’s en felgekleurde vissersboten liggen zij aan zij op het droge. Het museum ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van het stadscentrum van Toba; vanaf het station aldaar rijden bussen.

Verdiep je in parels

Ooit afgevraagd hoe parels worden gemaakt, verwerkt en gepolijst? Je vindt het antwoord in het gedetailleerde Mikimoto Pearl Museum in de stad Toba. Voor de niet-ingewijden: Mikimoto is een van de bekendste namen in de wereld der parels. Hun verhaal begon in 1890, toen een vastberaden zoon van een noedelzaakeigenaar de kunst ontdekten van de parelcultivatie. Na een aantal mislukte experimenten, werd hij een gevierde ondernemer die twee Japanse keizers mocht ontmoeten. Naast wetenschappelijke tentoonstellingen vind je in het museum sieradenexposities. Het kleine aangrenzende Kokichi Mikimoto Memorial Hall vertelt het verhaal van Mikimoto's leven. Dit museum is ook zeker een bezoekje waard.

Bezoek een traditionele katsuobushi rookhut

Katsuobushi (een vorm van gedroogde bonito - da’s een vis) is een essentieel onderdeel van Japans koken. Het vormt de basis van de veelgemaakte dashi-bouillon die voor onder meer misosoep wordt gebruikt. Ise-Shima produceert het al eeuwen; hun katsuobushi staat bekend als de beste van Japan, zelfs chefs uit de grote stad halen het uit deze regio. De traditionele methodes van drogen, roken en gisten worden nog steeds toegepast: het is het ultieme slow food. Het resultaat is harde filets waar vervolgens vlokken van worden geschaafd. Tenpaku, 30 kilometer ten zuiden van de stad Toba, maakt deze producten in een rookhut aan het water. Om meer te leren over deze katsuobushi kun je een reservering maken via katuobushi.com- je moet dan wel Japans kunnen spreken of een Japanse spreker meenemen die je kan helpen. Of breng een bezoekje tijdens jouw tour met de Kaito Yumin Club.

Oesters zijn de specialiteit van Ise-Shima | Foto: arilje / iStock

Op zoek naar oesters

Zeevruchten vind je in Ise-Shima in overvloed, maar oesters zijn de specialiteit. Langs de wegen in Uramura, 10 kilometer ten zuiden van de stad Toba, liggen zo'n 30 kaki-goya (oester-“hutten”) verspreid. Dit zijn eettentjes in de openlucht, met gemeenschappelijke tafels, waar oesters boven houtskool gegrild worden. Het eten is vers, smakelijk en voor een uitstekende prijs. Bij het Uramura Oyster Kakitarou kun je een oester kopen vanaf ¥ 120 per stuk (ongeveer €1). Bij sommige kaki-goya mogen gasten hun eigen drankjes meenemen en sommige hebben all-you-can-eatmenu's. Je kunt een kaart krijgen van alle oesterhutten bij het Toba City Tourism Information Center.

Make it happen

De belangrijkste regionale knooppunten zijn Ise en Toba; je kunt ze bereiken met de sneltrein, slechts twee uur van Kyoto, Osaka of Nagoya vandaan. Er zijn goede mogelijkheden om met het openbaar vervoer plaatsen buiten de belangrijkste centra van Ise-Shima te bereiken. Toch kun je het best met eigen vervoer rondreizen. Je kunt een auto huren bij Nippon Rent a Car of bij Toyota Rent a Car. Deze autobedrijven hebben hun kantoren in Toba en andere belangrijke centra. Als je nog geen Japan Rail-pas hebt en een paar dagen rond Kansai wil reizen per trein, dan kun je het best een Kintetsu treinpas kopen. Hiermee zijn al je vervoerskosten in Kansai gedekt, ook richting het vliegveld van Kansai.

Accommodatie

In centraal Toba is het grote hotel/ryokan Todaya, een fijn verblijf wegens de vele gethematiseerde onsen baden. Als je een traditionelere ryokan-ervaring wilt opdoen, ga dan naar ryokan Denyou in Osatsu, bekend om zijn heerlijke zeevruchten. Iets verderop ligt het moderne resort Kintetsu Aqua Villa ise-Shima, met uitzicht over Ago Bay. Een klein budget? Ise Guest House Kazami is een goede keus, dichtbij het JR Ise-shi station.

Openingsbeeld: yoko_ken_chan / iStock