Ontdek de Noord-Egeïsche eilanden van Griekenland

Redactie Lonely Planet

Als parels liggen ze verspreid in de glinsterende Egeïsche Zee: de Noord-Egeïsche eilanden van Griekenland. 

Dit artikel komt uit het zomernummer van Lonely Planet magazine. Meer lezen over Griekenland? Koop 'm hier!

De meest uitgespreide groep van deze archipel loopt langs de noordwestkant van de Egeïsche Zee en bevat vier van de tien grootste eilanden van Griekenland. Je kunt van eiland naar eiland, maar je moet wel echt goed opletten op de veerdiensten. Daarom is het voor een bezoek aan deze hoek beter om één eiland te kiezen en dat goed te leren kennen. Het grootste eiland is Lesbos. Er zijn veel vogels, warmwaterbronnen, een versteend bos, goede olijfolie en bijna de helft van alle ouzo in de wereld wordt hier geproduceerd – je kunt die het beste proeven in de ouzomakerijen rond de haven van Mytilini.

Chios in het zuiden heeft een nog opvallendere vorm van landbouw: de mastiekbomen op het eiland geven hars af die al eeuwenlang erg gewild is in de regio. De opbrengst daarvan heeft een architectuur gefinancierd die heel anders is dan in de rest van de Egeïsche Zee, zoals de zwartwitte decoratie in het dorp Pyrgi.

Bloempotten en vissersboten op Samos | Foto: pkazmierczak / iStock

Aan de noordkant van de rij liggen Thasos en Samothraki, twee van de groenste Griekse eilanden. Thasos is favoriet bij families met een klein budget en op Samothraki kun je goed wandelen, mountainbiken en in het water springen tussen watervallen. Het meest zuidelijke eiland, Ikaria, is grotendeels ongetemd en krijgt veel aandacht door de fameuze lange levensduur van de inwoners. Maar het is niet allemaal vredig en sereen:
er zijn wilde dorpsfestivals, panigyria genaamd, waarin de geest van de wijngod Dionysos voortleeft.

Het beste strand

Livadaki, Samos

Het kleine, beschutte strand Livadaki heeft azuurblauw water dat voor zo’n groot stuk ondiep is dat je vaak tafels en stoelen in het water ziet staan.

Toptafel

Hotzas Taverna

Heerlijke traditionele en modernere gerechten in een klassieke stenen taverne op Chios (tel. +30 2271 042787).

Openingsbeeld: Esin Deniz / iStock