Ongelooflijke landschapskunst midden in de Zweedse natuur

Sara van Geloven

Zuid-Zweden bevat vele kastelen, burchten en landgoederen – de regio Skåne alleen al telt er zo’n 250. Het landgoed Wanås ten noorden van Kristianstad bestaat uit een middeleeuws kasteel, een biologische boerderij, een hotel, een restaurant, een kunstgalerie én een wereldvermaard sculpturenpark. 

Het kasteel van Wanås stamt uit de 16de eeuw en wordt nog steeds bewoond – de familie Wachtmeister bestiert het landgoed nu al acht generaties. Baltzar Wachtmeister en zijn vrouw Kristina staan tegenwoordig aan het roer, maar het was Baltzars moeder Marika die voor het eerst landschapskunst naar het landgoed van Wanås haalde. 

De Wish Trees van Yoko Ono | Foto: Jurrien Veenstra

Creatief in het park

Wat begon met een paar kunstwerken is uitgegroeid tot een permanente collectie van maar liefst 70 sculpturen, verspreid over het landgoed. Al wandelend door het park en de velden rondom het kasteel kom je overal waar je kijkt kunst tegen. Zo zijn er de Wish Trees van Yoko Ono, waar bezoekers hun eigen wens op een stukje papier kunnen schrijven en in de bomen kunnen hangen, en de gigantische, rode ballen – Double Dribble – van Anne Thulin, hoog in de bomen in het beukenbos.

Een aantal van de sculpturen zijn interactief en deze zijn met name populair onder de jongere bezoekers. De installatie Love in the Afternoon van Hanne Tierney bestaat bijvoorbeeld uit een boom met een stel schommels aan lange touwen en de kleurige blokkenvormen van Primary Structure van Jacob Dahlgren nodigen uit tot een flinke klimpartij.   

De interactieve installatie Primary Structure van Jacob Dahlgren | Foto: Wanås Konst

Bijzonder aan de kunstwerken hier is dat er veel ter plekke door kunstenaars zijn gemaakt. Artiesten van over de hele wereld worden uitgenodigd om op het landgoed van Wanås te verblijven en een plekje uit te zoeken voor hun installatie. Dit leidt tot een unieke verbintenis met het landschap. Zo koos Jenny Holzer ervoor om de gehele 18de-eeuwse stenen muur die het landgoed afbakent te gebruiken voor haar Wanås Wall.

Wanås Wall van Jenny Holzer | Foto: Jurrien Veenstra 

Slapen in de stallen

Het is haast onmogelijk om alle sculpturen in het beeldenpark in een dag te bezichtigen. Sinds vorig jaar is daar gelukkig iets op gevonden – je kunt nu ook overnachten op het landgoed. Het Wanås Hotel bestaat uit 11 kamers in de oude stallen van het kasteel, elke kamer individueel ingericht met modern Nordic design. Het hotel werd ontworpen door Kristina Wachtmeister zelf, die architect is. Overal in het hotel vind je bijzondere details en materialen die naar het landgoed verwijzen. In de entree van het hotel kun je op de stenen vloer de familiegeschiedenis van de Wachtmeisters bewonderen. Tegenover het hotel ligt het Wanås Restaurant, waar producten van de biologische boerderij en ingrediënten uit het beukenbos worden gebruikt om heerlijke – en prachtig opgemaakte – Scandinavische gerechten te serveren. Geen betere manier om een dag vol landschapskunst in de Zweedse natuur af te sluiten. 

Het landgoed van Wanås | Foto: Wanås Konst

Make it happen

Het sculpturenpark van Wanås is het hele jaar door geopend. De kunstgalerie en de binnen-installaties zijn in de winter gesloten en vanaf 30 maart weer te bezoeken. Kijk op de website van Wanås Kunst voor de openingstijden en entree. Het Wanås Restaurant is van dinsdag tot zondag open voor de lunch en ’s avonds alleen voor gasten die van tevoren hebben geboekt via de website van Wanås Restaurant Hotel. Hier vind je ook meer informatie over een verblijf in het Wanås Hotel.

Wanås ligt op zo’n 1,5 uur rijden vanaf Malmö of Kopenhagen. Je vliegt al naar Kopenhagen vanaf €80 vanaf Schiphol (met o.a. Norwegian Air, Scandinavian Airlines of KLM) en €20 vanaf Brussel (met o.a. Ryanair, Brussels Airlines of Scandinavian Airlines). Meer tips over de zomer in Zweden vind je via Visit Sweden.

Lees ook: 7 redenen om Skåne te bezoeken

Openingsbeeld: Jurrien Veenstra