Onderweg naar Midden-aarde

Redactie Lonely Planet

Toen in 2001 de eerste film van de Lord of the Rings uitkwam belandde Nieuw-Zeeland in één klap op de reis-radar van een hele nieuwe generatie. Het prachtige landschap, van kabbelende beekjes tot met sneeuw bedekte bergtoppen en weelderige, bosrijke valleien, bleek de perfecte setting voor Peter Jackson’s visie van Midden-aarde.

De films hadden een belangrijke invloed op het toerisme, dat nu de op een na grootste industrie van Nieuw-Zeeland is. De Hobbiton-set is tegenwoordig de bekendste attractie van het land, met bijna een half miljoen bezoekers per jaar. Er zijn natuurlijk meer filmlocaties dan alleen “De Gouw” (The Shire). Ontdek zelf de dramatische filmlocaties (er zijn er meer dan 150 gebruikt tijdens het filmen), of reis af naar de afgelegen gebieden met een tour.

We hebben een aantal reisorganisaties op een rijtje gezet die een Tolkientour in Nieuw-Zeeland organiseren in 2017, elk voor een ander soort reiziger. Eén ding hebben ze in ieder geval allemaal gemeen: de wens om het echte leven te laten versmelten met de fantasiewereld, terwijl je een van ’s werelds mooiste landen ontdekt.

Waan je een hobbit in Hobbiton | Foto: AaronChoi / iStock

Volg de voetsporen van Frodo en Bilbo

Dwaal af in de voetsporen van Frodo en Bilbo met Round the World Experts tijdens een 17-daagse tour langs alles wat met Lord of the Rings te maken heeft. Naast een verplicht bezoekje aan Hobbiton neemt deze tour je ook mee naar Wellington, om een kijkje te nemen achter de schermen bij de interactieve Weta Cave workshops. Hier kun je ontdekken hoe de Lord of the Rings tot leven is gebracht met props, kostuums, poppen en special effects. Daarna ga je op pad naar filmlocaties op het Zuidereiland, met hoogtepunten zoals een trip naar Aoraki (Mount Cook), de hoogste bergtop van Nieuw-Zeeland, Queenstown ontdekken en genieten van de stilte in Midden-aarde tijdens een nachtelijke Milford Sound-cruise.

Ontdek Midden-aarde

De 21 dagen durende tour van Discover the World neemt die-hard fans mee langs de filmlocaties uit Lord of the Rings. De reis begint met een bezoek aan Hobbiton tussen de golvende heuvels van Matamata en neemt je daarna mee langs alle visuele pracht en praal uit de films. Bovenin het Zuidereiland reis je zowel langs adembenemende stranden als de dramatische bergen en fjorden van het Fiordland & Southland. Tongariro National Park, waarin je Mordor kunt herkennen, wordt ook niet overgeslagen. Er zijn enkele tours met gids inbegrepen, evenals een nachtelijke cruise op de spectaculaire Doubtful Sound.

Mount Ruapehu | Foto: Matejay / iStock

Treed toe tot het reisgezelschap

Silverfern biedt een 16-daagse reis aan door de magische landschappen van Nieuw-Zeeland, van Auckland tot Queenstown. De tour gaat langs filmlocaties door het hele land, met een aantal verrassingen zoals een diner in de Green Dragon Inn in Hobbiton en een wandeltocht naar Pinnacle Ridge in de bergen van Mount Ruapehu, bekend als filmlocatie voor Mordor.

In de ban van luxe

Voor wat meer luxe biedt Zicasso een soortgelijke reis aan, maar dan met een privétour van de Weta Cave na sluitingstijd, evenals een off-road avontuur met een 4x4 naar de filmlocaties van Midden-aarde. Een reisje naar het Noordereiland is pas compleet met een bezoek aan de dampende modderbaden en uitbarstende geisers bij Rotorua’s Wai-O-Tapu en Waimangu voor meer Lord of the Rings Kodak-momenten. Deze tour met gids reist daarna af naar het Zuidereiland, om in de Arrow River bij Wanaka vanuit een jetboot de bergen en watervallen te aanschouwen. Ga tot slot per helikopter over de Fox and Franz Josef en beeld je in dat je vliegt over Caradhras, een van de drie Bergen van Moria.

Openingsbeeld: agustavop / iStock