Na lang wachten opent Louvre Abu Dhabi in november de deuren

Redactie Lonely Planet

Na jarenlang wachten opent op 11 november het Louvre Abu Dhabi de deuren voor bezoekers. De opening stond oorspronkelijk gepland in 2012 en daarna in 2016.

Het ambitieuze project werd in 2007 bekend gemaakt en is een samenwerking tussen de Franse regering, Abu Dhabi toerisme en het management van het Louvre. Het gewaagde gebouw is ontworpen door Jean Nouvel en heeft een opvallende koepel met 7850 unieke sterren die een schitterend effect creëren. 

Het museum staat in het Saadiyat Island Cultural District, middenin de oceaan van de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. In het museum zijn 600 kunstwerken uit de hele wereld te bewonderen, van oud tot modern, waaronder 300 geleende werken uit 13 belangrijke kunstinstelling zoals het Musée d’Orsay en Centre Pompidou. Beroemde werken als La belle ferronnière van Leonardo da Vinci, La Gare Saint Laza van Claude Monet en Still Life with Magnolia van Henri Matisse, worden ook geleend aan het museum.

In de getekende overeenkomst uit 2007 staat dat het Louvre zijn naam 30 jaar lang aan het museum leent en er zullen gedurende de komende 15 jaar vier tijdelijke tentoonstellingen zijn. De eerste zal zich concentreren op het begin van het Louvre in Parijs. 

Lees ook: Van moskeeën tot maximale snelheden: contrasen in Abu Dhabi. 

Openingsbeeld: Louvre Abu Dhabi / Mohamed Somji