Mystieke Mayabouwwerken van Midden-Amerika

Redactie Lonely Planet

Diep in het oerwoud van Midden-Amerika leefde eeuwen geleden een imposant volk: de Maya’s. Het volk stond onder leiding van priesters en keizers, geloofde in geesten en deed aan bloedoffers. Tegenwoordig is van de klassieke Mayacultuur niets meer over, behalve de vele restanten van de door Maya’s gebouwde steden in Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador en Honduras.

Mexico

Een van de bekendste Mayasteden in Mexico is Chichén Itzá. Het gebied op het schiereiland Yucatán verkeert in redelijk goede staat. De tempel El Castillo, ter ere van de Maya slangengod Kukúlcan, is het best bewaarde en meest gerenommeerde bouwwerk van deze oude Mayastad. Andere bekende Mayasteden in de regio zijn Cobá en Xelhá. Iets zuidelijker, tegen de grens van Guatemala, ligt Calakmul: een stad waar ruim 50.000 Maya’s woonden. In tegenstelling tot de gebouwen in Chichén Itzá, mag je de gebouwen in Calakmul wel beklimmen en kun je genieten van het prachtige uitzicht over de beboste gebieden waar de Maya’s destijds in leefden.

El Castillo in Chichén Itzá, Mexico | Foto: tomprout / iStock

Guatemala

Ook in Guatemala zijn gigantische Mayasteden ontdekt, zoals de heilige stad Tikal. Lange tijd was het bestaan van deze stad onduidelijk, totdat Tikal eind negentiende eeuw in kaart werd gebracht. De stad ligt middenin de jungle, wat de gebouwen beschut tegen de buitenwereld. Het mos en de struiken die nu nog over een deel van de gebouwen groeien, zorgen er juist voor dat het gebouw eronder gepreserveerd blijft, maar maken het tegelijk onmogelijk om ze uit te graven. Bij een aantal piramides is dit toch gebeurd, zij trekken tegenwoordig veel toeristen. Andere interessante Mayasteden in Guatemala zijn Iximché en Ceibal. Maar die halen het qua omvang niet bij Tikal.

De piramides van Tikal steken boven het regenwoud uit. | Foto: zaiaragon / iStock

En verder…

Hoewel Mayasteden over het algemeen overal in Midden-Amerika voorkomen, zijn de steden in Mexico en Guatemala het bekendst. Nog niet genoeg Mayacultuur gehad? Andere zeer interessante Mayaruïnes vind je bijvoorbeeld in Caracol, in Belize. Ooit had deze plaats 150.000 inwoners en was het een belangrijke centrum voor de Maya’s van het land. Ook in El Salvador zijn er sporen gevonden van de oude Mayavolkeren. Na een vulkaanuitbarsting is een heel Mayadorp, Joya de Cerén, uitgeroeid. De ruïnes zijn pas eind negentiende eeuw opgegraven en zijn nu open voor publiek. In Copán vind je de grootste overblijfselen van Honduras. Ook deze stad is al lange tijd verlaten, maar niet minder indrukwekkend.

Openingsfoto: CampPhoto / iStock