Minigids: Eten in San Francisco

Redactie Lonely Planet

De "City by the Bay" profiteert van de vruchtbare landbouwgrond van Californië, het water van de Grote Oceaan en voedseltradities uit alle windstreken. Wij hebben de beste en hipste restaurants geselecteerd, van ontspannen pitsstops tot plekken waar je een omweg voor maakt, met speciale aandacht voor prachtige restaurants die je met een kabelwagen kunt bereiken.

Goedkoop eten

City View, dimsum €

(cityviewdimsum.com; Commercial St 662)

Ga lekker zitten in dit zonnige restaurant en maak plaats voor karrenvrachten heerlijke dumplings met garnalen en prei, Chinese broccoli met knoflook, pittige spareribs, custardtaartjes met kokos en andere verrukkelijke dimsum. Kom voor de middagdrukte voor een plekje op de bovenverdieping.

Golden Boy, pizza €

(goldenboypizza.com; Green St 542)

Op zoek naar een vette hap na je kroegentocht? Dan zit je hier gebakken. Sinds 1978 zijn de pizzaioli

(pizzabakkers) uit de familie Sodini bezig met het perfectioneren van de Genuese pizza met focacciabodem, het ideale midden tussen stevig en knapperig, met de perfecte hoeveelheid olijfolie. Ga voor Genuees beleg als oester en knoflook of pesto, en geniet aan de tinnen bar van een speciaalbiertje.

Schappelijk eten

Al’s Place, Californisch €€

(alsplacesf.com; Valencia St 1499)

Op de borden van Al's vind je het beste van de Golden State: lokale ingrediënten, perfecte vis en goed vlees van de grazige weiden. De zorgvuldige bereiding levert de beste smaken en meest verfijnde texturen op: knapperige kabeljauw met een luchtige dip van gekonfijte limoen, gegrilde perzik die op fluweelachtige foie gras smelt. De gerechten zijn twee keer zo klein, maar drie keer zo smaakvol als elders: na twee of drie ervan kom je in dromenland.

Cotogna Italiaans €€

(cotognasf.com; Pacific Ave 490)

Kok en eigenaar Michael Tusk verzamelt James Beard Awards met zijn zuiver Italiaanse kookkunsten: hij vindt de perfecte balans tussen een paar pure smaken in rustieke pasta's, houtovenpizza's en branzino

(zeebaars) in zoutkorst. Reserveren is handig, vooral voor een viergangendiner met wijnarrangement op zondag, maar je kunt ook zomaar binnenlopen voor een late lunch of vroeg diner. Er is ook een uitstekende Italiaanse wijnkaart.

Chic dineren

Benu, fusion €€€

(benusf.com; Hawthorne St 22) 

In San Francisco wordt al 150 jaar aan Aziatische fusion gedaan, maar de innovaties die chef-eigenaar Corey Lee je hier voorzet, zijn werkelijk bizar: foie gras-soep-dumplings − wat?! In zijn haaienvinnensoep zit misschien geen haai, maar door de Dungeness-krab en truffelcustard mis je die totaal niet. Een diner hier is een forse investering, maar dan krijg je ook de wijnselectie van topsommelier Yoon Ha erbij.

Cala, Mexicaans €€€

(calarestaurant.com; Fell St 149)

Het eten van Cala's Noord-Mexicaanse keuken is werkelijk een openbaring. De Mexicaanse geschiedenis van Californië komt hier naar voren: fluweelzachte beenmergsalsa en geurige tortilla's verrijken een op as gepofte zoete aardappel. Zet je met een paar mezcal-margarita’s schrap voor de ultieme Californische surf and turf: zee-egel met rundertong. Origineel en onvergetelijk, evenals het Mayachocoladeijs met een amarantkrokantje.

Deze minigids vind je in het winternummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen. 

Lees ook: Minigids, winter in Tallinn

Openingsbeeld: Stone Throw