Lokale lekkernijen: ceviche in Peru

Frank Verschuren
Lokale lekkernijen: ceviche in Peru

Foodies weten het al lang: Peru is naam aan het maken als hét culinaire centrum van Zuid-Amerika. De vele internationale invloeden maken de Peruaanse keuken tot een van de kleurrijkste ter wereld.

Het meest bijzondere en geliefde gerecht is ceviche: rauwe vis gemarineerd in zure sappen die de proteïnen in de vis veranderen waardoor hij “gaar” wordt. Door dit proces wordt de vis stevig en doorzichtig en krijgt hij een zurige, pikante smaak. De klassieke ingrediënten van ceviche zijn vis, zout, rode uien en aji (Peruaanse hete pepers), overgoten met limoensap. Dit lijkt misschien simpel, maar in Peru is het maken van ceviche haast verheven tot een kunstvorm. Net als de Japanse ramen-chefs zijn Peruaanse koks constant op zoek naar de perfecte bereiding. De ideale tijd om de marinade te roeren verschilt van dag tot dag en de vis kan altijd malser worden gesneden. In goede ceviche proef je de toewijding van de kok.

Openingsbeeld: alvanicesantiago / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram