Laat je meevoeren met de Argentijnse tango: drie hotspots

Anne von Gleich

Buenos Aires is het kloppende hart van de Argentijnse tango, het bruist er van de tangogelegenheden. Waarschijnlijk durf je het nog niet op te nemen tegen lokale, doorgewinterde señors en señorita’s, maar je hoeft heus niet zelf de dansvloer op. Er zijn genoeg dinershows waarbij je in alle anonimiteit de kunst kunt afkijken, voordat je zelf een pasje waagt. Maar er zit veel verschil in kwaliteit, sommige shows hebben een hele toeristische insteek. Daarom selecteerden wij drie plekken waar je kunt genieten van tango in z’n puurste vorm.

Neusje van de zalm bij Rojo Tango

Op elke willekeurige avond ben je in het haute couture hotel Faena getuige van zeer getalenteerde tangodansers. Rojo Tango werkt uitsluitend met ’s werelds beste danskoppels, die al jarenlang samenwerken en hun pasjes show na show weten te verfijnen. Pakweg vijftig mensen wurmen zich rond de kleine tafeltjes, die bijna zelf onderdeel worden van een gepassioneerde, gekke en glorieuze performance. Onder begeleiding van een tienkoppige band zie je een exemplarisch staaltje tango, zonder opsmuk of drama. Je betaalt iets meer, maar het zal je beeld van de dans voorgoed veranderen.

Professionele dansers bij Milonga Parakultural

Na de reguliere dinershows wordt de choreografie verruild voor improvisatie en spontaniteit. Professionals begeven zich dan naar een milonga: een plek waar het verleden en de heden elkaar ontmoeten, waar de jeugd losgaat op de nostalgische tonen van accordeons. Dit is een sociale broedplaats, waar internationaal, lokaal, jong en oud elkaar vindt op de dansvloer. Deze ondergrondse ervaring beleef je het gemakkelijkst als je een tour boekt, bijvoorbeeld bij Narrative Tango Tours. Zij nemen je mee naar de zeer gewaardeerde, historische Milonga Parakultural in Salón Canning.

Toegankelijke tango bij Plaza Dorrego

Ook zonder Argentijnse pesos kun je kennismaken met de ritmische tango, namelijk op het pittoreske Plaza Dorrego, in San Telmo. Sinds 1970 wordt dit plein op zondagen omgetoverd tot een hippe, eigentijdse dansmarkt. Dan komen tangoliefhebbers uit de hele stad samen om de week af te sluiten met een sierlijke dans. Als toeschouwer kun je genieten van diverse shows onder het genot van een hapje en een drankje. Mocht het aan het eind van de dag toch een beetje gaan kriebelen, dan kun je zelf letterlijk en figuurlijk de stoute schoenen aantrekken en deelnemen aan een van de gratis tangolessen.

Openingsbeeld: holgs / iStock