Istrië: een gastronomisch paradijs in Kroatië

Redactie Lonely Planet

Foodies kunnen in de Kroatische regio Istrië hun hart ophalen wat eten en drinken betreft: van verse vis en zeevruchten tot truffels en van fantastische extra vierge olijfolie tot wijnen en sterke drank.

Op truffeljacht

Truffels werden eigenlijk per ongeluk ontdekt in Istrië, door boeren die hun groenten uit de aarde trokken. Je kunt hier zowel zwarte als kostbaardere witte truffels vinden, wat van Istrië de enige plek buiten Italië maakt waar witte truffels gevonden worden. De markt voor Istrische truffels nam in 1999 een grote vlucht, toen Giancarlo Zigante en zijn hond Diana een truffel van 1,3 kilo opgroeven – toentertijd de grootste truffel die ooit was gevonden. Zwarte truffels zijn het hele jaar door te vinden, maar als je op jacht wil naar witte truffels zul je tussen oktober en december moeten komen, wanneer ze in het seizoen zijn. Bij Giancarlo's restaurant Zigante maken de chefs iedere dag zes gerechten waarin truffels de hoofdrol spelen, die met een bijpassende wijn en veel ceremonie worden geserveerd.

Lees ook: De Kroatische kust: 6000 km aan plezier

Istrië produceert de beste olijfolie ter wereld. Foto: Balwan / iStock.

's Werelds beste extra vierge olijfolie

De olijfolie uit Istrië was in de Romeinse tijd erg populair. Meer recentelijk is deze weer opnieuw ontdekt: sinds 2015 heeft Istrië vier keer achter elkaar de titel van beste olijfolieproducent ter wereld toegekend gekregen door de Flos Olei – in de wereld van olijfolie een ware bijbel.

Als je van tevoren boekt, is het bij veel olijfolieproducenten in Istrië mogelijk om langs te komen voor een proeverij. Je leert dan hoe je de olie in een glas met je handen opwarmt, hoe je de kruidige en fruitige noten kunt onderscheiden en hoe je minieme bitterheid en pittigheid kunt proeven door lucht over je tong naar binnen te zuigen. Het Huis van Istrische Olijfolie (Museum Olei Histriae) in Pula is een geweldige plek om oliën van meerdere producenten uit te proberen. Er is ook ook een olijfoliemuseum en een winkel die olijfolie verkoopt, evenals andere Istrische producten zoals wijn, rakija en truffels. Als je olijfolie koopt, let er dan op dat je een olie in een fles van donkergekleurd glas kiest, aangezien licht ervoor zorgt dat de olie snel bederft. Bewaar olijfolie op kamertemperatuur: een afgesloten fles blijft dan anderhalf jaar goed, een geopende fles moet binnen vier maanden opgemaakt worden.

Traditiegetrouw wordt vis hier heel eenvoudig bereid. Foto: Natalia Deriabina / Getty Images

Vis die rechtstreeks uit de Adriatische Zee komt

Het Istrische schiereiland wordt omringd door de Adriatische Zee, die meer dan 400 vissoorten herbergt. De belangrijkste vissershavens aan de westkust zijn Fažana, Novigrad en Rovinj. Vissers vangen hier dagelijks lekkers als ansjovis, sardines, rode en grijze mul, scampi, garnalen, spinkrabben, octopussen, pijlinktvissen en zee-egels. Traditiegetrouw wordt vis hier heel eenvoudig bereid: gegrild met een beetje olijfolie, zodat alle aandacht naar de smaak van de verse vis gaat. Een geweldige plek om deze stijl te ervaren is Konoba Astarea. De vis is verser dan vers: de ochtend of de avond ervoor gevangen door lokale vissers.

Als je op zoek bent naar iets verfijnders, is Konoba Batelina aan de rand van Pula een aanrader. Dit familierestaurant wordt bestierd door Danilo en David. Vader Danilo is visser, en 60 procent van de vis die in het restaurant wordt geserveerd is die ochtend door hem gevangen. Het menu verandert naargelang wat er die dag beschikbaar is en in augustus is het restaurant gesloten omdat er dan niet genoeg gevangen kan worden. Zoon David is de chef, en een lokale beroemdheid nadat hij meedeed aan Masterchef. Het gezellige restaurant met ruwe stenen muren staat in contrast met de verfijnde gerechten die er geserveerd worden.

Authentieke, natuurlijke wijnen gemaakt met expertise en passie

Istrië is gezegend met het perfecte klimaat en landschap voor wijnbouw. En toch werd tot 1992 de wijn in bulk geproduceerd door staatscoöperaties die kwantiteit boven kwaliteit verkozen. De huidige wijnindustrie in Istrië is voor een groot deel een tegenreactie op deze filosofie, met een nadruk op natuurlijke, traditionele processen die ruimte laten voor lokale nuances en eigenaardigheden.

Wijnmaker Mladen Rožanić heeft een passie voor natuurlijke, spontane en eerlijke wijnen en gelooft sterk in het verouderingsproces. De autodidact werkt volgens de traditionele methoden, waarbij minimaal ingegrepen wordt in het proces. Roxanich, zijn omvangrijke nieuwe wijnboerderij, is een technisch wonder dat verscholen in de heuvels bij Motovun ligt. Het is via een tunnel verbonden met een opvallend designhotel van 32 kamers en een uitstekend gastronomisch restaurant met uitzicht over de Mirna-vallei.

Lees ook: Ontdek de vele facetten van Kroatië

De wilde natuur van Istrië in een fles

Bij Destilerija Aura komt de lokale bevolking aan met zakken vol bladeren of kleine, zure wilde appels en peren. Wanneer men vertrekt, is dat met een fles rakija in de hand, een populaire lokale fruitbrandewijn. De ogenschijnlijk waardeloze wilde vruchten en bladeren worden door het familiebedrijf gebruikt om hun sterke dranken mee op smaak te brengen, aangezien de wilde variëteiten een sterkere smaak hebben dan de gecultiveerde.

Om rakija te maken wordt 400 kilo appels, peren, druiven of pruimen met gist gefermenteerd en vervolgens gedestilleerd. Dit levert zo’n 40 liter rakija met een alcoholpercentage van 50 procent op. Hierna worden de wilde vruchten of kruiden tot zes maanden in de alcohol gedrenkt om de drank aroma en kleur te geven.

Openingsbeeld: Lucertolone / Shutterstock