Imposant Oezbekistan: de Kalon Minaret

Redactie Lonely Planet

Toen de Kalon Minaret in 1127 werd gebouwd door de heerser Arslan Khan, was het waarschijnlijk het grootste gebouw in Centraal-Azië (kalon betekent “groot” in het Tadzjieks). Het is een onwaarschijnlijk bouwwerk, zo’n 47 meter hoog met een 10 meter diepe fundering - er is zelfs aan aardbevingpreventie gedacht, in de vorm van een laag riet daar nog onder. Al negen eeuwen spreekt de toren in Buchara zijn vele bezoekers tot de verbeelding, zelfs Genghis Kahn was er zó van onder de indruk dat hij zijn leger beviel het onaangeroerd te laten.

Volgens de legende werd de toren gebouwd nadat Arslan Kahn een imam doodde tijdens een ruzie. Die nacht zou deze in een droom tegen Kahn gezegd hebben: “Je hebt mij vermoord; begraaf mijn hoofd daar waar niemand erbij kan.” Zo geschiedde: de toren werd gebouwd over zijn graf.

Zicht op het oude centrum van Buchara, met de Kalon Minaret | Foto: DanielPrudek / iStock

In de versiering van de 14 verschillende lagen van de minaret werden voor het eerst blauwe, geglazuurde tegels verwerkt; een gebruik dat je daarna in heel Oezbekistan en de rest van Centraal-Azië terug zou vinden. Hier en daar heeft de toren een paar lichtere plekken: herstelwerk van de schade die de minaret in 1920 had geleden onder de Sovjet-Russen. In de toren bevinden zich 105 trappen, die vanaf de Poi Kalon-moskee bereikbaar zijn. Helaas zijn deze al enige jaren niet toegankelijk voor reizigers, hoewel hier in de toekomst mogelijk verandering in komt.

Lees ook: Met de trein van Kazachstan naar Oezbekistan

Openingsbeeld: Ozbalci / iStock