Huwelijkstradities over de hele wereld

Redactie Lonely Planet

Liefde is misschien universeel, maar het kent uiteenlopende vormen. Met behulp van onze reisgidsen zijn we veel te weten gekomen over de gebruiken en gewoonten van het huwelijk over de wereld. Sommige rituelen zijn aandoenlijk, andere ronduit griezelig. Als jij jouw geliefde nog nooit hebt versierd met een lepel, zijn of haar gewicht in bier hebt gedronken of nog nooit naar een dansfeest van een ongehuwde vrouw bent geweest, lees dan vooral verder.

Kerkhofbruiloften in Rusland

Het Graf van de Onbekende Soldaat in Moskou is een populaire bestemming voor trouwfeestjes. Gasten maken hier foto's en drinken champagne, terwijl de bruid en bruidegom eerbiedig bloemen op het graf leggen.

Graf van de onbekende soldaat | Foto: Xirurg / iStock

Een walvistand kado

Heb je het zwaar, winkels afstruinen op zoek naar het perfecte trouwkado? Wees dan maar blij dat je niet in Fiji woont. Daar is het de gewoonte dat de bruidegom zijn toekomstige schoonvader een tabua (walvistand) cadeau doet. Want wees nou eerlijk, als je niet honderden meters onder water zwemt en het grootste zoogdier ter wereld onder handen neemt, dan is die liefde natuurlijk niets waard.

Ontvoerde bruiden in Kirgizië

Een oude spreuk uit Kirgyzië stelt dat tranen op de trouwdag een gelukkig huwelijk voorspellen.

Dit is misschien de reden dat ouders van ontvoerde meisjes instemmen met een gedwongen huwelijk (ook al zijn dit soort huwelijken al verboden sinds 1991). Als een meisje probeert te ontsnappen, wat soms lukt, wordt ze onder immense druk gezet. Ze heeft dan veel moed en doorzettingsvermogen nodig om die te weerstaan.

De bruid “zwartmaken”

Volgens deze nogal wanstaltige traditie wordt de aanstaande bruid (en soms ook de bruidegom) bekogeld met allerhande smerige zaken, van rotte eieren en stroop tot vis. Tot overmaat van ramp worden ze tegelijkertijd door de straten geparadeerd. De Schotten geloven dat deze vernedering een goede voorbereiding is voor het getrouwde leven.

Toilettraditie in Borneo

Er is een stam in Borneo die zowel de liefste als de bizarste huwelijkstradities kent. Na hun trouwdag mogen de zojuist getrouwde koppels hun huis niet verlaten en het wordt hen zelfs verboden naar de wc te gaan! Zij worden gedurende deze dagen daarom op een streng dieet gezet, wat allemaal minutieus wordt gecontroleerd. Dit zou het stel geluk brengen in hun huwelijk.

Tranen van geluk in China

Een traan wegpinken op je trouwdag is niet meer dan normaal, maar om hier al een maand van tevoren mee te beginnen is misschien wat overdreven. Toch is het bij het Thujia-volk in China de gewoonte voor de bruid om een maand voor de bruiloft een uur per dag te huilen. De moeder en andere vrouwen doen na een tijdje ook mee. Ondanks het treurige gezicht is dit juist een feestelijke aangelegenheid. Het geluid van de verschillende huilende vrouwen zou klinken als een harmonieus lied.

Keuze aan de dames

Het Gerewol Festival in Niger is een jaarlijks evenement voor hofmakerij. De mannen van de Wodaabe Fula verkleden zich in uitgebreide kostuums, maken zich op met traditionele make-up en dansen en zingen om een vrouw te kunnen krijgen. Aan het eind van hun uitvoering mogen de vrouwen de man van hun dromen uitkiezen.

Bruidspop

Deze lieve en simpele Puerto Ricaanse traditie houdt in dat een pop wordt versierd met bedels en aan het hoofd van de tafel wordt gezet tijdens de receptie. Als de festiviteiten ten einde lopen worden de bedels uitgedeeld aan de gasten, ten teken van dank en liefde.

Ghadames Dadelfestival

Wanneer de dadeloogst in Ghadames (Libië) eindigt, komt de bevolking samen in de oude wijk, geregistreerd Werelderfgoed, om de succesvolle oogst te vieren. Gedurende de festiviteiten worden geregeld huwelijksceremonies voltrokken om de volwassenwording van jonge mannen te vieren.

Groter is beter

Doe geen moeite om die laatste kilo’s te verliezen voor het huwelijk, in Mauritanië geldt: hoe groter hoe beter. Een dikkere vrouw straalt namelijk de rijkdom van de bruidegom uit, waarmee hij zijn gezin zal kunnen onderhouden. Helaas gaat het hier niet om een extra stukje taart- dit ideaal leidt vaak tot ongezonde taferelen waarbij de vrouwen gedwongen gevoed worden en op de lange termijn nare gezondheidsproblemen oplopen zoals obesitas. Er is vanuit de gemeenschap veel kritiek gekomen op deze praktijken, wat ertoe geleid heeft dat de overheid maatregelen neemt om jonge vrouwen en kinderen te beschermen.

Franse toilettraditie

Een grappige, maar ook wel behoorlijk ranzige traditie van de Fransen is om pasgetrouwde stellen de restanten van de bruiloft uit een wc-pot te laten opdrinken. Getsie. Gelukkig is deze gewoonte in zijn oorspronkelijke vorm in onbruik geraakt, maar bestaat in licht aangepaste vorm nog altijd: het kan nog voorkomen dat je een bruid en bruidegom tegenkomt die uit een replica-wc chocolaatjes en champagne slobberen. Romantisch hoor.

Pijnlijke bruidsvoeten

In Korea is het de gewoonte om de avond voor de bruiloft de voeten van de bruidegom te slaan met vis en stokken. Dit maffe, gruwelijke gebruik zou zijn kracht en karakter testen.

Over de bezem springen

In de Deep South van Amerika springen pas getrouwde stelletjes hand in hand over een ceremoniële bezem. Dit symboliseert het begin van hun nieuwe leven en gezamenlijke huiselijkheid. Deze traditie is ontstaan in tijden van slavernij, toen de trouwbeloftes en -ceremonies van Afro-Amerikanen niet werden erkend. Deze bescheiden traditie is een eerbetoon aan een rijke en belangrijke Afro-Amerikaanse achtergrond.

Openingsbeeld: ozgurcankaya / iStock