Hier beleef je Europa in de VS

Redactie Lonely Planet

De Verenigde Staten is een enorm land dat bol staat van de bijzondere, unieke bestemmingen. Maar voor wie er tijdens een lange reis toch heimwee begint te krijgen naar het continent zijn er een paar plekken waar je je net in Europa waant.

Leavenworth, Washington

… Als je van Beieren houdt

Het bier is Beiers. De houten vakwerkgebouwen zijn Beiers. Zelfs de seizoensfestiviteiten als Oktoberfest zijn Beiers. Het enige wat niet Beiers is aan Leavenworth, Washington, is de locatie – hoewel de met sneeuw bedekte toppen van de Cascade Range rondom de plaats opvallend veel weghebben van de Beierse Alpen. Deze overeenkomsten zijn intentioneel. In de jaren 60, na een tijd van economische onrust, besloot Leavenworth zichzelf opnieuw uit te vinden als toeristenmagneet. Geïnspireerd door de natuurlijke omgeving sloeg de gemeenschap de handen ineen om zich te transformeren tot een bergdorpje zoals je die buiten München vindt. Het plan werkte. Tegenwoordig trekt Leavenworth miljoenen bezoekers die op zoek zijn naar een kitscherig stukje Duitsland en een basis om het Wenatchee National Forest te bezoeken.

Glooiende wijngaarden van Sonoma County | Foto: Gary Saxe / Shutterstock

Sonoma County, Californië

… Als je van Toscane houdt

Toscane wint de harten van reizigers via hun smaakpapillen. De vele wijnmakers, biologische boerderijen en het agritoerisme in de Italiaanse regio trekt al eeuwen aan culinaire liefhebbers naar zijn glooiende groene heuvels; zowel alle drank als de schoonheid stijgt ze naar het hoofd. De wijnindustrie van noordelijk Californië is nog maar een paar honderd jaar oud, maar in Sonoma County vind je een haast vergelijkbare landelijke omgeving als in Toscane. Er zijn meer dan 400 wijnmakerijen en het aantal familieboerderijen die tours, cursussen en overnachtingen biedt blijft groeien. Bezoek zeker Buena Vista, de eerste premium wijnmakerij, een California Historische Landmark dat in 1857 is gesticht.

19de-eeuwse Spaanse renaissance-architectuur in St. Augustine | Foto: Sean Pavone / Shutterstock

St. Augustine, Florida

… Als je van Spanje houdt

St. Augustine is de oudste door Europeanen gestichte stad in Amerika die doorlopend bewoond is geweest. Spaanse pelgrims stichtten de stad in 1565, en overal in de kustplaats is de invloed van de imperiale ouder nog te zien. De stad typeert zich door 19e-eeuwse Spaanse renaissance-architectuur en Spaanse koloniale gebouwen uit 1700 – waaronder Castillo San Marcos, een 17de-eeuws fort dat uitkijkt over de oceaan. De stad lijkt zo net het historische centrum van een mediterrane metropool. Wie wil tijdreizen vindt in het Colonial Quarter een kijkje n het leven van de voormalige Spaanse kolonie.

Statige villa in Newport, Rhode Island | Foto: bodhichita / Shutterstock

Newport, Rhode Island

… Als je van de Franse Riviera houdt

Het chicste zomeroord van Rhode Island heeft genoeg Gilded Age-glamour om Louis XIV achter z’n oren te laten krabben. In de jaren 50 van de 19de eeuw begonnen Amerikaanse zakentycoons zomerpaleizen te bouwen in Newport, geïnspireerd op de Beaux-Arts herenhuizen, Italiaanse renaissancevilla’s en Britse manor houses die hun rijke eigenaren tijdens hun reizen door Europa hadden gezien. Tegenwoordig voelt Bellevue Avenue, waar de elite hun vakantiehuizen lieten bouwen, als het antwoord op Versailles.

Naast alle rijkdom heeft Newport een rotsachtige waterkant die doet denken aan de Franse Riviera. Er ligt een vloot aan moderne jachten die groot genoeg zijn om Cannes te laten verbleken. Geen wonder dus dat de rich and famous hier altijd zijn blijven plakken.

Openingsbeeld: Connie Coleman/Getty Images