Het leukste openbaar vervoer in Europa

Redactie Lonely Planet

Tram 28 – Lissabon, Portugal

De klassieke gele tram rijdt door het steile en dichtbebouwde Alfama-district heen. De Remodelado-trams (ontworpen in de jaren dertig) volgen Route 28 en zijn ongetwijfeld de beste manier om de sfeer in de middeleeuwse steegjes op te snuiven. Tip: plan je trip vroeg, want toeristen zijn er dol op!

Enkeltje €2,85, dagpas €6.

De tram is een populair vervoersmiddel in Lissabon | Foto: minemero / iStock

#11 busroute – Londen, Engeland

Beleef Londen als een echte local en rij mee met deze doodnormale bus. Route 11 gaat van Fulham tot Liverpool Street Station, via Chelsea, Houses of Parliament, Trafalgar Square, Saint Paul’s Cathedral en Bank of England.

Enkeltje £1,50 (ca. €1,74), dagpas £5 (ca. €5,80).

Vaporetto – Venetië, Italië

Vergeet de gondels en kies voor openbare vaporetto’s (watertaxi’s). Een stuk goedkoper in vergelijking met een privétochtje en je wordt getrakteerd op dezelfde prachtige uitzichten over de Venetiaanse kanalen!

Enkeltje €7,50, dagpas €20.

Tramlijn 2 – Boedapest, Hongarije

De tram langs deze route rijdt langzaam langs de Donau en laat je uitkijken op de torens van Castle Hill, het Jewish Memorial (de schoenen op de Donaukade) en het indrukwekkende parlement.

Enkeltje Ft350 (ca. €1,13), dagpas Ft1650 (ca. €5,34).

Bosporusveerboot – Istanboel, Turkije

Voor minder dan een euro tussen Europa en Azië reizen? Het kan! De veerboot over de Bosporus verbindt de twee kanten van de stad, die uitgestrekt ligt over de twee continenten. Ga vooral tijdens zonsondergang, voor een prachtig zicht op de skyline van de stad, vol minaretten.

Enkeltje ₺4 (ca. €1,13).

De Bosporus is een zeestraat in Istanbul | Foto: Nick_Thompson / iStock

Batobus – Monte Carlo, Monaco

Meevaren met de elektrisch aangedreven veerboot in Monte Carlo voegt meteen een extra vleugje glitter en glamour toe aan de haven van Monaco. Het zijn dan misschien geen peperdure jachten, maar ze bieden wel hetzelfde uitzicht en laten je achter met genoeg wisselgeld om in het casino je geluk te beproeven.

Enkeltje €2.

Kusttram – België

De Belgische Kusttram loopt langs de Noordzeekust en is met zijn 67 kilometer de langste ter wereld. De tram brengt je van De Panne tot Knokke-Heist en onderweg kun je eraf springen bij één van de 68 stops. Kortom: veel kust voor weinig geld!

Enkeltje €3, dagpas €5, weekpas €20.

Transport Card – Genève, Zwitserland

Genève is erg mooi, maar o zo duur! Om reizigers met een klein budget hier toch naartoe te lokken, biedt de stad een gratis Geneva Transport Card voor wie er minstens een nacht verblijft. Met deze kaart reis je gratis via de bus, tram en taxiboot.

Gratis.

Mersey Ferry – Liverpool, Engeland

Spring aan boord op Europa’s oudste veerdienst en vaar mee van Seacombe naar Pier Head (een tocht van zo’n 10 minuten). Wanneer de twee torens van de Royal Liver Building dichterbij komen, zal het moeilijk worden om niet mee te brullen met ‘Ferry across the Mersey’.

Maandag tot vrijdag 7.20 - 9.40am, 5 - 6.40pm. Enkeltje £2.50 (ca. €2,90), retour £3 (ca. €3,48).

Lees ook: Eurostar start ticketverkoop voor rechtstreekse trein Londen-Amsterdam 

Openingsbeeld: Phant / iStock