Granada en León: een bezoek aan koloniaal Nicaragua

Anne von Gleich

Nicaragua is het land van meren en vulkanen, maar daartussen vind je soms bijzondere stedenpracht. Ga als je hoofdstad Managua gezien hebt ook eens langs bij Granada en León, voor een kijkje in het koloniale Midden-Amerika. 

Granada, de fotogenieke uitvalsbasis 

Fotografen zijn gek op de elegante straten, kleurrijke gebouwen en imposante kerken van Granada. Het grootste deel van het straatbeeld is nog in Spaans-koloniale stijl en de meeste bouwwerken zijn volledig intact. Granada is een perfect startpunt voor allerlei leuke dagtrips, zo kun je bijvoorbeeld naar de archipel Las Isletas. Avonturiers mogen de vulkaan Mombacho absoluut niet missen. Het is een fantastische klim naar boven, met een mooi uitzicht over de stad vanaf de top. Je kunt er vulkaansurfen, maar je vindt er ook een vlinder- en orchideetuin. Liever in het water dan in de hoogte? Er vertrekken diverse kajaktochten naar nabijgelegen tropische eilanden, waarmee je het sportieve met het recreatieve combineert. De temperatuur altijd zeer aangenaam, dankzij het frisse briesje van het Meer van Nicaragua.

De kathedraal van León is een waar kunstwerk | Foto: SL_Photography / iStock

León, waar de geschiedenis tot leven komt

Sinds 1857 niet meer de officiële hoofdstad, maar voor velen nog altijd het politieke en intellectuele centrum van Nicaragua. Omdat hier de universiteit gevestigd is, zijn de bewoners relatief jong en progressief. Bereid je voor op ontzagwekkende kerken, inspirerende kunstcollecties en muurschilderingen die de politieke spanningen her en der verraden. Ook is er een ontluikende Bourgondische trend gaande, wat resulteert in smaakvolle gerechten in kosmopolitische restaurants. Zelfs met een jetlag hoef je je hier niet te vervelen, want het nachtleven is te allen tijden actief. Als je meer interesse hebt in de geschiedenis, raden we je León Viejo aan: dit zijn de ruïnes van het oude León uit de 16de eeuw. Deze archeologische site en de kathedraal in het oude centrum van de stad zijn samen de enige vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Openingsbeeld: Mlenny / iStock