Geniet van de gekleurde chaos in Jaipur, India

Redactie Lonely Planet

Het Indiase Jaipur is een ratjetoe van bazaars, paleizen, koeien, varkens, net-geen-ongelukken, tempels, aangeklede kamelen en opgemaakte olifanten. De hele stad werd in 1876 zalmroze geverfd om de Prins van Wales te verwelkomen en de kleur is gebleven: op zijn mooist bij de weelderige stadspoorten en op zijn minst in de vuile buitenwijken.

De hele stad is een markt

Het hart van de stad is een net raster van straten rond het Stadspaleis, hoewel de bebouwing ervoor heeft gezorgd dat de structuur tegenwoordig ver te zoeken is. De hele stad werd in 1876 zalmroze geverfd om de Prins van Wales te verwelkomen en de kleur is gebleven: op zijn mooist bij de weelderige stadspoorten en op zijn minst in de vuile buitenwijken.

De meeste armbanden zijn van lac gemaakt; een stof die door insecten wordt aangemaakt en op bomen wordt gevonden | Foto: Pete Seaward / Lonely Planet

Af en toe is er een moment van rust: een oude man die voor een tempel zit, een kind aan het vliegeren op een dak, een kleurig geschilderde olifant die loom door het verkeer loopt. Maar daaromheen is het chaos. En bazaars. Overal waar je kijkt zijn er mensen aan het kopen en verkopen. Je hebt de sieradenbazaar waar ouders inslaan voor de bruiloften van hun kinderen; ze onderhandelen en drinken tegelijkertijd een kopje thee. Op de kleine armbanden- markt zitten vrouwen gehurkt in winkeltjes, waar de armbanden op maat worden gesmolten terwijl ze wachten. In het oosten hameren moslimarbeiders zilverfolie, dat gebruikt wordt om de mooiste snoepjes mee te versieren. Door de hele straat echoot het “pang-pangpang- pang” van de hamers. De centrale bazaars zijn een kleurenzee van stof: sari’s, lakens en quilts.

De creativiteit van Jaipur – waar werkelijk alles versierd is, van olifanten tot de stoep – is wat het zo bijzonder maakt, zelfs in India zelf, waar vrachtwagens al een kunstwerk zijn. Bij het “Museum of Hand Printing” in Amber, net buiten de stad, kun je deze creativiteit in actie zien. Hier werkt Radhesharan, een chhippa (blokdrukker). Behendig legt hij patroon na patroon op gesneden houtblokken. ‘Mijn vader was ook een chhippa. Ik begon op mijn 17de te werken, en nu ben ik 65. Als ik een makkelijk patroon heb kan ik zo 100 meter stof per dag produceren,’ vertelt hij, terwijl hij de laatste hand legt aan de stof in zijn handen. ‘Er zijn niet veel jonge mensen die dit ambacht nog leren.’ Door de ruimte klinkt het ritmische “tap-e-die-tap” van het houten blok. De hele stad voelt als één grote bazaar.

Een klassieke 'Chhippa' | Foto: Pete Seaward / Lonely Planet

Waar te verblijven

BUDGET | Madhuban Dit extravagante pension is een oase in een groene buitenwijk. Het gebouw behoort tot de behulpzame Dicky en Kavita Singh – wiens familie ooit het nabijgelegen Patan regeerde – en heeft onberispelijk gedecoreerde kamers met antieke meubels. Tweepersoonskamer €33; madhubanhotel

LUXUEUS | Samode Haveli Een wonderlijk paleis in de oude stad. De standaardkamers vol antiek zijn elegant, maar de bespiegelde Sheesh Mahal-suite is werkelijk onweerstaanbaar. Het zwembad is ideaal om bij te komen na een dag shoppen in de bazaars. Vanaf €223; samode

De armbanden worden in de juiste maat gesmolten terwijl je wacht | Foto: Pete Seaward / Lonely Planet

Waar te eten

Reds
 Een bar en restaurant met uitzicht op de bijzondere bioscoop Rajmandir. Geniet van kebabbroodjes en andere Indiase gerechten. Maaltijden vanaf €19; vijfde verdieping, Mall 21, M.I. Road.

Meer India: Machtig marmer: een bezoek aan Taj Mahal.

Openingsbeeld: Pete Seaward / Lonely Planet