Gastvrij Amman: cultuur en lekker eten in de hoofdstad van Jordanië

Redactie Lonely Planet

De Jordaanse gastvrijheid draait om eten. Ontdek de lekkerste hapjes tijdens marktbezoeken, wijn-proeverijen en een kookcursus in de hoofdstad.

In een winkel aan een stoffige straat in het centrum van Amman trekt Khaled Zumot nog een fles open van de Saint George-wijn die zijn familie al sinds 1954 produceert. Bij de proeverijen in het wijnlokaal van de familie Zumot zijn de bezoekers vaak verbaasd over het feit dat er in Jordanië überhaupt wijn geproduceerd wordt, en dan ook nog zulke goede. Het land heeft echter een wijnbouwtraditie die stamt uit bijbelse tijden. Hier op de planken vind je elke mogelijke variant: merlot, shiraz, pinot noir, chenin blanc, sauvignon gris, tocai. Veel flessen dragen een embleem van  internationale prijswinnaar en allemaal zijn ze lokaal geproduceerd. De heuvels die ten noorden van de stad liggen zijn bezaaid met wijngaarden en langs de weg worden druiven in plastic bakjes verkocht. Ze worden ingeladen in gammele oude vrachtwagens die op weg gaan naar de markten van Amman, samen met andere trucks die watermeloenen, granaatappels, pruimen en tomaten vervoeren.

Het is bijna lunchtijd op de groentemarkt. Tussen de kraampjes is het een gedrang van mensen die porren in cactussen en ruiken aan verse dille en basilicum. Jonge jongens wurmen zich door het gedrang met dienbladen gevuld met muntthee boven hun hoofd. Kooplui wegen blauwe vijgen, peren en dikke aubergines of geven kookadvies (‘Lamstestikels: heerlijk gegrild met een beetje olie’). Een paar straten verderop, voorbij winkeltjes met gestreepte zakken vol gedroogde hibiscus, munt, marjolein en kaneel, ligt de suikermarkt. Ze verkopen er onder andere hazel- en pistachenoten die worden gebruikt in de traditionele Arabische gebakjes die zo zoet zijn dat je er bijna spontaan kiespijn van zou krijgen.

Met een overvloed aan landbouwproducten voor de deur en zo’n gunstige culinaire locatie in het Midden-Oosten, met India aan de ene kant en het Middellandse Zeegebied aan de andere, is het geen verrassing dat Jordanīe zijn eten zo serieus neemt. Met de lunch zit elk restaurant in het land vol met mensen die zich verdringen rond borden mezze. Ze dopen warm brood in tahini en hummus: de eerste gang van een maaltijd die vaak uren kan duren.

Maria Haddad en Um Reen bereiden een maaltijd bij Beit Sitt | Foto: Tom Mackie / Lonely Planet

‘De Jordaanse cultuur is innig verbonden met eten, want de maaltijd staat in direct verband met tijd doorbrengen met familie,’ vertelt Maria Haddad. Ze hakt peterselie fijn op het schaduwrijke dakterras van haar huis in Jabal al-Weibdeh, een van de oudste wijken van Amman. ‘De beste manier voor een Jordaanse moeder om haar liefde te tonen is door haar kinderen goed te voeden.’ Maria’s missie is om die liefde te delen met bezoekers aan haar land, door middel van kookcursussen bij Beit Sitti (‘Huis van mijn Grootmoeder’). Ze onderwijst ze in Jordaanse gewoontes en de beste manier om Arabisch plat brood en tabbouleh te maken.

Terwijl de oproep tot gebed vanuit de moskee over de daken klinkt, dekt Maria de tafel op het terras tussen de wilde vijgen- en mandarijnenbomen. Ze schept borden vol met fattet magdoos, een soort Arabische lasagne met aubergine, pijnboompitten, tomaten en yoghurt. Um Reen helpt haar een handje. Deze dame uit Irak dwaalde op een dag bij Beit Sitti langs, stopte voor een praatje over eten en is nooit meer weggegaan. ‘Toen ik jong was, kwam ik hier om met mijn oma te koken,’ zegt Maria. ‘Ik wilde het huis open houden toen ze stierf, om gasten haar gerechten te leren maken. In onze cultuur is het belangrijk om gastvrij te zijn. Dat laten we hier zien.’ Na een toast op nieuwe vriendschappen neemt ze plaats en kan de maaltijd beginnen.

Jordanië heeft veel moois te bieden. Lees ook Zeeën van zand en legendarische droogte in Wadi Rum, Jordanië.

Openingsbeeld: Tom Mackie / Lonely Planet