Eten en drinken in april: waar moet je heen?

Redactie Lonely Planet

April is de maand om te genieten van al het goede dat het leven te bieden heeft. Van wijnproeven tot chocolade maken en shoppen voor exotische specerijen: bij het lezen van deze culinaire avonturen zul je watertandend op zoek gaan naar je paspoort.

Hawke’s Bay, Nieuw-Zeeland: fietsen door de weelderige wijnvelden

Hawke’s Bay is de provisiekast van Nieuw-Zeeland: er groeit een overvloed aan appels, vijgen, perziken, pompoenen en met name druiven. Het is het oudste wijngebied van het land, gelegen tegen de oostkust van het Noordereiland, en in april worden de druiven geplukt: 4700 hectare wijngaard met 45000 ton fruit. De aaneengesloten wijnstokken glimmen roodbruin en goud in het herfstzonnetje.

Omdat het nog lekker warm en droog is, is dit een prachtige tijd om de fiets te nemen. Hawke’s Bay heeft het grootste netwerk aan fietspaden in Nieuw-Zeeland, waarvan vele zijn gekoppeld aan wijnvelden, wijnkelders en cafés. Een aanrader is het vlakke, 36 kilometer lange offroad fietspad genaamd Wineries Ride. Die voert je langs het hart van de druivenranken van Bridge Pa, Gimblett Gravels en Ngatarawa Triangle. Napier is een ideale uitvalsbasis, met zijn prachtige art deco en Saturday Urban Food Market.

  • Reisplan: geniet van de historische straten en het heerlijke eten van Napier en Hastings. Volg dan een aantal eenvoudige fietsroutes – misschien langs de kust, of eentje door de wijnvelden.
  • Goed om te weten: er gaan dagelijks vluchten naar Hawke’s Bay vanuit Wellington, Auckland en Christchurch.
  • Andere maanden: december-februari zijn het warmst; maart-mei is de druivenoogst; juni-september is het winter en koel; oktober-november worden lenteoogsten binnengehaald en wordt het langzaam warmer.
Kruidenbazaar in Istanboel | Foto: adomer / iStock

Istanboel, Turkije: bazaars, oude wonderen en culinaire geheimen in alle rust ontdekken 

Wat zou nu toch het grootste geheim van voormalig Constantinopel zijn: de indrukwekkende 6de-eeuwse basilica/moskee/museum Hagia Sophia? Het uitgestrekte, weelderige Topkapıpaleis? De koepels en minaretten van de met kleurrijke tegels versierde Blauwe Moskee? Om dat te kunnen beslissen zul je er zelf langs moeten dwalen (bepaald geen straf)… Bijvoorbeeld in april, als het wat warmer begint te worden en het laagseizoen tegen het einde loopt: nu kun je nog profiteren van kortingen, minder toeristen en meer milder weer.

Zorg er in ieder geval voor dat je tijd vrijmaakt voor de grootste erfenis van het Ottomanen: het eten, natuurlijk. Waarom denk je dat de kruidenbazaar zo groot en druk is? Van eenvoudige kebabs en schalen met mezze tot het smakelijke auberginemeesterwerk imam bayıldı… er zijn maar weinig keukens zo bevredigend als de Turkse.

In de afgelopen decennia is er een aantal uitstekende wandelroutes en kookscholen opgezet in Istanboel, wat je de kans geeft om een citytrip te combineren met een culinair tintje.

  • Reisplan: kies de wijk Sultanahmet, aan het westelijke (Europese) deel van de Bosporus, als uitvalsbasis. Zo heb je eenvoudig toegang tot de Grand Bazaar, de kruidenbazaar en veel van de historische bezienswaardigheden.
  • Goed om te weten: twee puntjes Turkse etiquette – wijs niet met je vinger of met de onderkant van je schoen naar iemand toe.
  • Andere maanden: april-mei & september-oktober zijn mild en rustiger; juni-augustus is het heet en druk; november-februari zijn koud en vochtig.
Wijngaarden ten zuiden van Perth | Foto: petershort / iStock 

Australië: doe je te goed aan een feest van smaken in de herfstzon

De onderste hoek van West-Australie is een plaatje. Ten zuiden van Perth, de zonnigste stad van het land, ligt een glooiend landschap van wijnvelden, eucalyptusbomen (de varianten tingle en karri), oogverblindend witte stranden (waar kangoeroes graag liggen te chillen) en grot-galerijen met millennia oude muurschilderingen. Wat het nog mooier maakt is dat dit gebied relatief compact is, in vergelijking met het gigantische formaat van de staat. Je kunt er dus rustig op ontdekkingsreis gaan. De zuidelijke herfst heeft ook een bedwelmend effect: temperaturen zijn mild en de wijnvelden van Margaret River (met meer dan 220 wijnhuizen) hangen vol fruit, klaar om geproefd te worden. Je vindt er ook een keur aan lokale producten, zoals ambachtelijk bier, kazen, olijfolie, chocolade en meer.

  • Reisplan: reis in een paar dagen naar het zuiden vanuit Perth. Ga richting Harvey voor kaasproeven en richting Bunbury om dolfijnen te spotten in Koombana Bay. Rij tussen de wijnranken bij Margaret River door, met tussenstops voor proeverijen, heerlijk eten en overnachtingen in wijnhuizen. Loop tussen de velden en grote karribomen bij Pemberton en nuttig truffels bij Manjimup, voordat je weer richting Perth rijdt.
  • Goed om te weten: Perth Comedy Festival wordt gehouden van medio april tot medio mei.
  • Andere maanden: in september-november staan de bloemen in bloei; december-februari is het heet en druk; maart-mei is het herfst, tijd voor de oogst; juni-augustus zijn droog en koeler.
Heerlijke Belgische chocolade | Foto: stevenallan / iStock

Brussel: heerlijk eten, lekker weer en een rustige sfeer die je niet mag missen

Het is misschien “buiten het seizoen”, maar april is eigenlijk de droogste maand in de Belgische hoofdstad. Op de mildere dagen ligt de temperatuur rond de 15 graden, perfect voor scharrelen door de stad in de buitenlucht. Bezoek de Grote Markt (in de 17e-eeuwse binnenstad), snuffel op de antiekmarkten aan de Grand Sablon, en ga naar de hippe wijken zoals Rue Antoine Dansaert. Daarna kun je het welbekende eten en drinken van de stad gaan ontdekken. Brussel is de absolute chocoladehoofdstad van de wereld, sinds 1912, toen Jean Neuhaus er de praline had uitgevonden. Nu zijn er overal chocolatiers en mogelijkheden te over om het spul te kopen, te maken en te proeven. En als Pasen in april valt: waar kun je er mooi je paaseitjes halen. In de stad vind je ook een ruime keus aan bars en restaurants, dus als de lenteavonden nog koud zijn kun je heerlijk vertoeven in een van de authentieke gelegenheden met een heerlijk Belgisch biertje, of twee.

  • Reisplan: neem een paar dagen de tijd om Brussel hap voor hap te ontdekken. Voeg daar bijvoorbeeld Brugge aan toe, met zijn keien en kanalen. Ook daar geniet je van de heerlijkste chocolade (70 minuten per trein).
  • Goed om te weten: zelfgemaakte chocolade bevat weinig preserveringsmiddelen; het moet binnen 21 dagen opgegeten worden.
  • Andere maanden: maart-mei & september-oktober zijn mild en een beetje druk; juni-augustus kan het heet en vrij druk worden; november-februari zijn de koudste maanden (maar je vindt er dan wel leuke kerstmarktjes).

Openingsbeeld: chameleonseye / iStock