Er komt een Hans Christian Andersen sprookjesmuseum

Redactie Lonely Planet

Deze zomer opent er een splinternieuw Hans Christian Andersen-museum in Odense, zijn geboorteplaats. Het museum wordt een interactieve ervaring om zijn sprookjes op een andere manier te beleven.

Andersen staat bekend om zijn tijdloze verhalen zoals De sneeuwkoningin, Het lelijke eendje, De nieuwe kleren van de keizer, De kleine zeemeermin, Het meisje met de zwavelstokjes en Duimelijntje. De architecten van Kengo Kuma en Associates lieten zich inspireren door De tondeldoos voor het H.C.Andersen's House.'Het idee achter de architectuur is om Andersens methode na te bootsen, waarbij een kleine wereld ineens uitvergroot wordt tot een groter universum,' legt Kengo Kuma uit.

Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning

De interactieve, artistieke ruimte probeert je het gevoel te geven dat je in een van de sprookjes van Andersen stapt met gebruik van architectuur, geluid, licht en beeld. De tuinen en gebouwen van het nieuwe museum strekken over bijna een hectare land, dat eindigt bij het huis waar Andersen opgroeide. In het hoofdgebouw is een café, er is een kinderhuis en een ondergronds museum dat geïntegreerd is met de omringende magische tuin.

'De wereld die Hans Christian Andersen heeft gecreëerd is fantastisch, omdat het je de wereld van een andere kant laat zien,' zegt de creative director van het museum, Henrik Lübker. 'Zijn sprookjes wijzen niet op een universele waarheid, maar juist naar openheid, naar bijzonderheden en de veelheid van de wereld. In het nieuwe museum behouden we de ambiguïteit van zijn werk door zijn beginselen te gebruiken als startpunt voor de tuin, het huis en de tentoonstelling.'

Kijk hier voor meer informatie.

Openingsbeeld: Kengo Kuma and Associates, Cornelius Vöge, MASU planning