Enorm Maya-metropool ontdekt in Guatemala

Redactie Lonely Planet

Onderzoekers hebben met behulp van een revolutionaire lasertechniek een Maya-metropool in de jungle van Guatemala ontdekt. 

De ontdekking is een grote doorbraak in de archeologie van de Maya’s. De onderzoekers hebben meer dan 60.000 huizen, paleizen, verhoogde ‘snel’wegen en andere bouwwerken geidentificeerd. Hier blijken miljoenen mensen te hebben geleefd, wat veel meer is dan er voorheen werd gedacht. 

De bouwwerken werden ontdekt door luchtopnamen met de LiDAR lasertechniek, waardoor de begroeiing van de jungle digitaal verwijderd kon worden. Op deze manier werd 2100 vierkante kilometer jungle gescand. Thomas Garrison, archeoloog aan het Ithaca College liet aan National Geographic weten ‘Uit de LiDAR-beelden blijkt duidelijk dat dit hele gebied een stellen van nederzettingen was, op een schaal en met een bevolkingsdichtheid die tot nu toe zwaar is onderschat’.

National Geographic zendt op zondag 11 februari de documentaire over het project ‘Lost Treasures of the Maya Snake Kings’ uitom 20.30.

Lees ook: De eeuwenoude ruïnes van Copan. 

Openingsbeeld: THEPALMER / iStock