Eet de wereld rond in Kathmandu: het perfecte einde van een tocht in Nepal

Redactie Lonely Planet

In Nepal is daal bhaat niet zomaar een maaltijd. Deze hartige combinatie van rijst, linzensoep en groenten is de voedingsbodem van de Himalaya. Reizigers kunnen weken blijven lopen over het hoogste gebergte van de wereld, enkel op deze koolhydraatrijke maaltijd. Nadeel is wel dat het je tijdens je tocht niet heel veel variatie biedt.

Natuurlijk, er zijn momenten dat het menu wat is aangepast, zoals bij het verruilen van de vegetarische Sherpagebieden voor de carnivore leefgebieden van de Limbu- en Rai-stammen. Toch zijn de maaltijden voor het overgrote deel opgebouwd uit rijst, linzen en groenten. Tegen de tijd dat ze terugkeren in Kathmandu, staan veel reizigers al te kwijlen bij het idee van een bord hamburgers, patat en pizza.

Een bord vol daal bhaat in Kathmandu | Foto: karkalicheva / Getty Images

Bij sommigen zorgt het herhaaldelijk eten van rijst en linzen voor extreme maatregelen. Als je ter plekke een tascontrole zou uitvoeren, dan vind je verstopte flesjes ketchup en Tabasco, of boterhamzakjes vol met kruiden en meegesmokkelde droge worst. Aan de andere kant, alleen al het vooruitzicht van het culinaire genot dat je bij terugkomst in Kathmandu te wachten staat, kan een buitenwerelds plezier bezorgen.

Nepal lonkt al decennia lang naar avonturiers van over de hele wereld en restaurants in Kathmandu spelen daar handig op in. Wil je pizza? Dan krijg je pizza. Liever Thaise curry? Het citroengras is al gesneden. Koreaanse barbecue? De grill staat al op te warmen. Ondanks de ruige omgeving en het moeizame openbaar vervoer biedt Kathmandu je de wereld in menuvorm. Je weet zeker dat je eerste maaltijd terug in de stad, na een lange tocht, een feestmaal zal zijn. Hieronder een aantal van Kathmandu’s culinaire hoogtepunten.

Houtgestookt genot

Na weken van linzen eten in de bergen, is de smaaksensatie van tomaten, peperoni en mozzarella bijna een religieuze ervaring. Niemand in Kathmandu maakt betere pizza’s dan Fire & Ice, een hoogwaardige, populaire plek in de nette omgeving van een winkelstraat aan Tridevi Marg. Fijn om te weten: alle ingrediënten zijn origineel, wat betekent dat de ansjovis, salami en olijven worden ingevlogen uit Italië. Tevens is er authentieke mozzarella en hebben ze er zelfs moeilijk verkrijgbare opties zoals pizza’s van volkorendeeg.

Jambalaya in de Himalaya?

New Orleans Café is niet zomaar een restaurant, het is in stadsdeel Thamel een instituut. Dit café met binnenplaats heeft al aan meerdere generaties reizigers hun globetrotter-menu kunnen aanbieden, van Creoolse jambalaya tot gebarbecued rundvlees en gepofte aardappels. Twee keer per week is er livemuziek en het komt voor dat enthousiaste reizigers het podium beklimmen om mee te doen met een jamsessie – een goede manier om het bergstof van de Annapurnas van je af te schudden.

Momo brengt mensen uit Tibet, Nepal en India samen | Foto: kondoruk / iStock

Een momentje voor momo's

Overheerlijke pakketjes gevuld met vlees, kaas of groenten, omwikkeld met tarwedeeg: de momo brengt mensen uit Tibet, Nepal en India samen. De monniken die het Tibetaanse Boeddhisme naar de Himalaya brachten, namen deze hapjes mee. Deze heerlijke pakketjes, die je in één hap op hebt, worden gestoomd of gefrituurd en gegeten met een lekker pittige chilisaus. Zowel de plaatselijke bewoners als de reizigers zijn het erover eens dat de beste mono’s verkrijgbaar zijn bij het ingetogen restaurantje Yangling Tibetan Restaurant – met de hand gemaakt op basis van een generaties oud familierecept.

Sushi op grote hoogte

Met de ambassade van Japan om de hoek heeft Lazimpat’s Kotetsu de beste plek gevonden voor Japans eten in Kathmandu. Ondanks dat ze 650 kilometer verwijderd zijn van de dichtstbijzijnde oceaan zijn de vis en schelpdieren hier zo vers, dat je bijna de golven tegen de rotsen hoort slaan (omdat er geen rechtstreekse vluchten zijn tussen Nepal en Japan wordt dagelijks verse vis geleverd vanuit Thailand). Zoals je mag verwachten is de sashimi perfect gesneden, zijn de Kobe biefstukken subtiel gemarmerd en de teppanyaki filets zijn heerlijk zacht en sappig.

Toverachtige tandoori

Je zou het niet verwachten, maar authentiek Indiaas eten is in Kathmandu ondervertegenwoordigd. Veel gerechten die bekend staan als Indiaas zijn eigenlijk Nepalese interpretaties daarvan – alsnog erg smakelijk, maar vrijwel nooit gekruid met de authentieke smaken die je in Indiase kost gewend bent. Voor het echte werk moet je naar het elegante Third Eye, waar de hogere prijzen je verzekeren van rijke, kruidige masala en sappige spiesen uit de tandoori-oven. Een minpuntje: het eten is er over het algemeen niet erg pittig, dus vraag je ober om een beetje garam (hitte) op je bord.

Mag het een onsje meer zijn

Een steak na de trektocht is een traditie geworden onder reizigers en K-Too serveert ze zo dik en zo rare als jij maar wilt. Het restaurant zit elke avond vol met reizigers die proosten op weer een succesvolle expeditie. En met de bourgondische patat en gebakken appelmomo's als toetje is het zeker de moeite waard om hier te gaan smullen. Wel handig om de volgende dag niet een al te volle agenda te hebben, geef je lichaam de tijd om zo’n zware maaltijd te verteren!

Thamel’s top Thai

Thai Airways vervoert naast de grote aantallen backpackers van over de hele wereld ook dagelijks een kostbare vracht van Bangkok naar Nepal, in de vorm van limoenblaadjes, citroengras en Thaise basilicum. Hiermee voorziet de luchtvaartmaatschappij de curry’s van Kathmandu van de smaak en kracht die ze in Bangkok, Ko Pha-Ngan en Chiang Mai ook hebben. Meerdere restaurants wedijveren om de titel van beste Thai van Thamel, maar wat ons betreft biedt Yin Yang de authentiekste smaken, plus een terras dat is aangekleed met gietijzeren stoelen die een fijne afwisseling bieden voor de drukte op de straat.

Hummus in de heuvels

Als je helemaal opfleurt van het vegetarische eten in de heuvels, dan kun je deze gewoonte natuurlijk ook gewoon voortzetten, met de rijke smaak van hummus, falafel en labane (Levantijnse yoghurtkaas, of “uitgelekte yoghurt”). Or2k lokt al jaren vegetariërs en vlees-onthouders met authentieke recepten uit Israël en het Midden-Oosten. Er heerst een ontspannen en informele sfeer: geen schoenen toegestaan en je zit op kussens op de grond.

Sissende straatbarbecues

Koreaanse reizigers zijn rijwel net zo onverschrokken als de Japanse, als het op de Himalaya aankomt, dus het is niet vreemd dat er in de steegjes van Thamel ook Koreaanse barbecues te vinden zijn. Hankook Sarang biedt je het hele plaatje: bulgogi (rund gemarineerd in perensap) die pal aan je tafeltje wordt bereid en smaakvolle bibimbap (Koreaans rijstgerecht met groenten), ter plekke gemengd in een verhitte, stenen kom zodat het ei en de chilisaus iedere laatste rijstkorrel smaak geven.

Openingsbeeld: FotoVoyager / iStock