Een verloren beschaving: de Maya-ruïnes van Copán

Frank Verschuren

De oude Maya-stad Copán, in Honduras, staat bekend als een van de mooiste verzamelingen van Maya-ruïnes ter wereld. Prachtige stenen tempels, altaars en mysterieuze hiërogliefen zijn slechts een paar van de rijke stukken geschiedenis die de oude Maya’s hier achterlieten. De stad werd tussen 400 en 800 na Christus gebouwd, en plotseling verlaten. Pas in 1975 begonnen archeologen de stad uit te graven en nog altijd worden er nieuwe gebouwen en objecten tussen de ruïnes gevonden.

Dat de stad ooit floreerde is te duidelijk te zien: de indrukwekkende stenen gebouwen die de eeuwen hebben doorstaan wijzen erop dat Copán ooit een belangrijk centrum van de Maya-beschaving was. Tussen de intussen afbrokkelende muren werd in goud gehandeld en gebeden tot lang verloren goden. Maar wanneer je uitkijkt over de stille piramides lijkt de spirituele wereld van de Maya’s opeens niet ver weg meer.

Spirituele wereld van de Maya's | Foto: tomfot / iStock

Wie de oude stad wil bezoeken doet dat het best vanuit Copán Ruinas, genoemd naar de plaatselijke ruïnes. Je vindt dit stadje in het westen van Honduras, tegen de grens met Guatemala aan. Van hieruit is het een kilometer lopen naar de ruïnes. De korte wandeling is goed te doen en begint in een mooi parkje, maar voor minder dan een euro kun je ook met een tuktuk naar de archeologische site toe. De ruïnes zelf beslaan meer dan 24 vierkante kilometer en bestaan uit wel 4500 (tot nog toe bekende) gebouwen. Neem dus de tijd om het gebied te verkennen en bereid je voor op een fikse wandeling. 

Omdat de ruïnes in dichtbegroeide vallei verscholen liggen, kun je hier ook een tal van exotische dieren, waaronder bontgekleurde papegaaien, aapjes en luiaards zien. Houd dus ook aan de rand van de ruïnes je ogen goed open!

Openingsbeeld: tomfot / iStock