Een van de oudste fresco's van Pompeï is gerestaureerd

Redactie Lonely Planet

Een van de oudste fresco's in Pompeï is gerestaureerd en in ere hersteld na een grote restoratie aan de decoratieve elementen. Het fresco is geschilderd op een muur in de tuin van de Case dei Ceii (Huis van de Jacht). Het fresco kwam voor het licht tussen 1913 en 1914.

Het huis is een voorbeeld van een eeuwenoude woning uit het Samnitische tijdperk (tweede eeuw v.Chr.). Het fresco was vervaagd door de tijd, maar nu zijn de felle kleuren hersteld en is er een prachtige jachtscène onthuld. Er staan onder andere wilde dieren op en Egyptische landschappen zoals de Nijldelta. Dit soort scènes waren vrij populair op buitenmuren van tuinen, omdat ze de illusie gaven dat de tuin groter was. Daarnaast zorgde het voor een idyllische atmosfeer.

De kans is groot dat het onderwerp van het fresco ook een speciale betekenis had voor de eigenaar van de domus. Hij had waarschijnlijk een band met Egypte en de cult van Isis. Naar verluidt was de eigenaar de magistraat Lucius Ceius Secundus, op basis van een geschilderde electorale inscriptie op de buitenkant van het huis. Het fresco werd met een laser schoongemaakt en de geschuurde delen van het schilderij werden hersteld door het zorgvuldig te retoucheren. Ook zijn er maatregelen getroffen om het fresco te beschermen tegen regenwater. Hieronder zie je een video van het gerestaureerde fresco. Je leest meer over dit project op de site

Openingsbeeld: Met dank aan Archaeological Park of Pompeii