Een grensoverschrijdend feest: Koningsdag op de Cariben

Redactie Lonely Planet

Het is weer Koningsdag! De straten worden gehuld in het oranje, de rood-wit-blauwe vlaggen wapperen, het bier vloeit rijkelijk en het gefeest gaat door tot diep in de nacht. Koning Willem-Alexander, waar het natuurlijk allemaal om draait, is dit jaar met zijn gezin in Tilburg te vinden. Maar Koningsdag wordt niet alleen in Nederland gevierd: vandaag werpen we een blik op Curaçao en Aruba, want hoe gaat Koningsdag er daar aan toe?

Curaçao

De festiviteiten op Curaçao vinden vooral plaats in Willemstad, de hoofdstad van het eiland | Foto: chrisuk1 / iStock

Net zoals in Nederland gaan mensen op Curaçao met Koningsdag de straten op in oranje of rood-wit-blauwe outfits. Er zijn street fairs, spelletjes voor kinderen en ook voor volwassenen is er veel te beleven. Maar waar is het nou echt leuk? In Punda en het Pietermaai District zijn de gezellige street fairs gehouden.

Tevens is er in het Pietermaai District ook live muziek en een openluchtfeest (want het lekkere weer hebben ze op de eilanden natuurlijk ook mee!). Voor muziek kun je ook naar Zuikertuin Mall gaan, waar de kinderen zich ondertussen prima kunnen vermaken met leuke activiteiten. In Café de Tijd worden lekkere hapjes en drankjes geserveerd en om 15.00u is het ook hier tijd voor een feestje. Andere activiteiten zijn het Kingsnight feest op Cabana Beach (met Koningsnacht) en Kingsday in Eetcafé Old Dutch, compleet met bier en bitterballen.

Aruba

De straten van Oranjestad, de hoofdstad van Aruba | Foto: CircleEyes / iStock

Ook op Aruba is Koningsdag een feestdag. Er wordt zelfs een officiële ceremonie gehouden ter ere van de koning. De vlooienmarkten zijn hier alom aanwezig, maar het eiland grijpt deze gelegenheid ook aan om sportevenementen te houden én lekker te eten. Op Moomba Beach wordt van 15-18u Tug of War gehouden: verschillende teams kunnen zich gratis aanmelden en na de opening, ingewijd door een DJ, kan het touwtrekken beginnen. Ook worden er op meerdere plaatsen speciale King's Day-menu's aangeboden. Bij het Argentijnse grillrestaurant El Gaucho is het heerlijk genieten met een driegangenmenu, met bijvoorbeeld een klassieke Caesarsalade, gegrilde kippenborst en als toetje een combinatie van crèpes, brownie en een appelflap!

Openingsbeeld: nisangha / iStock