Een eerste bezoek aan de drie Guyana’s

Redactie Lonely Planet

De drie Guyana’s (Guyana, Suriname en Frans-Guyana) liggen zó goed verscholen onder hun Zuid-Amerikaanse jungledeken dat zelfs topografiefanaten ze niet altijd gemakkelijk onderscheiden. Degene die de moed heeft om erheen te reizen wordt beloond met fantastische bossen, de habitat van enkele van de grootste en zeldzaamste dieren van het hele continent. 

De cultuur is ruig en ruw, de geschiedenis een bizarre mengelmoes. Informatie is schaars, infrastructuur nog schaarser en de kans bestaat dat je op je pad weinig andere reizigers tegenkomt. We hebben het hier over een rasechte backpackerbestemming, ver weg van de moderne wereld. Het enige wat je nodig hebt is een dik pak geldbiljetten in plaats van een pinpas (bankautomaten zijn er namelijk moeilijk te vinden), een stevig achterste (er zitten behoorlijke putten in de onverharde wegen) en een ouderwets gevoel voor avontuur. 

De cultuur van de Guyana's is eerder Caribisch dan Zuid-Amerikaans | Foto: Arpad Benedek / iStock

Wat je hier ook niet nodig hebt, is Spaans of Portugees. Door hun koloniale verleden (of “heden”, in het geval van Frans-Guyana: dit is nog altijd deel van Frankrijk) spreekt men in Guyana Engels, in Suriname veelal Nederlands en in Frans-Guyana – je raadt het al – Frans. De hele regio is een etnische smeltkroes van inheemse volken, Europese kolonisten, voorouders van ontsnapte Afrikaanse slaven en telgen van Aziatische arbeiders. De geografie aan de noordkust maakt de cultuur eerder Caribisch in plaats van Zuid-Amerikaans.  

De drie landen zijn te bezoeken door de grenzen over te steken over land, of met een klein vliegtuigje (probeer Suriname Airways). Elk land biedt een andere beleving. Als je enkel tijd voor of behoefte aan één land hebt, kan het onderstaande misschien helpen de keuze te maken.  

Guyana

Van de drie Guyana’s heeft Guyana de minste infrastructuur en de slechtste reputatie op het gebied van veiligheid. Toch is het een fantastische reisbestemming. De meeste mensen boeken all-inclusive tours naar het binnenland, met op zijn minst een verblijf in een inheems dorp. Ook zit hier vaak een safari bij, om bijvoorbeeld grote miereneters, jaguars, harpijen, zwarte kaaimannen, reuzenotters en arapaima (een van de grootste zoetwatervissen ter wereld) te spotten.

Als alternatief voor de all-in tours kun je kiezen voor een minibus of het vliegtuig (Trans Guyana Airways is de betrouwbaarste) tussen Georgetown en Lethem, aan de Braziliaanse grens. Een zelfstandige tocht naar de jungle vraagt geduld, een goede voorbereiding en waarschijnlijk ook veel geld, aangezien je meestal een 4x4 zult moeten huren. Probeer om de kosten te drukken daarom te liften met binnenlanders die hun voorraden komen inslaan in de stad, of vraag een local of je achterop de motor meekunt. 

Een bezoek aan de Kaieteur Falls is zeker de moeite waard | Foto: D-Arnaud / iStock

Alle vluchten en bussen gaan door het enigszins ongure maar charmante koloniale Georgetown. Als je daar bent moet je echt een dagtrip plannen naar de Kaieteur Falls, een van de grootste watervallen in de wereld. En waarschijnlijk de mooiste waterval die je kunt bezoeken zonder je in drommen toeristen te bevinden. 

Suriname

Paramaribo is de levendigste hoofdstad van de drie Guyana’s. Als je in de stad bent kun je het beste een fiets huren voor een fietstocht langs de gigantische rivier de Commewijne maken: je passeert oude plantages en natuurgebieden vol tropische vogels. Bij zonsondergang kun je tijdens een cruise over de rivier de Orinocodolfijnen spotten die langs het schip zwemmen. Het nachtleven hier beperkt zich niet alleen tot het weekend: in Paramaribo kun je je elke avond laten gaan, samen met de locals. 

Na het nachtleven in Paramaribo is het nu tijd voor de ongerepte natuur van Suriname | Foto: BartCo / iStock

Verlaat hierna de stad, want net zoals in Guyana ligt de schoonheid van Suriname in zijn wilde en ongerepte binnenland. De Marrons, afstammelingen van West-Afrikaanse slaven die hun Afrikaanse levensstijl meenamen in de jungle, waren een tijdlang nagenoeg vergeten maar vormen nu de culturele aantrekkingskracht van het regenwoud. Vele van hun dorpen hebben tegenwoordig een verblijfplaats voor reizigers, van luxueuze logies met zwembaden tot een basale schuilplek met plaats voor een hangmat. De meeste mensen boeken een meerdaagse all-in excursie, maar het is ook mogelijk bij de logdes te komen via het openbaar vervoer en de boot; de ideale oplossing voor de onverschrokken reiziger die probeert te besparen.   

Frans-Guyana

Frans-Guyana heeft de hoogste levensstandaard van de regio, maar is het moeilijkst om doorheen te reizen. Door de euro is het er duur, maar een groter obstakel is het beperkte lokale vervoer beperkt is. Het binnenland kan bovendien enkel worden bereikt via onregelmatige tours die vroeg van tevoren moeten worden geboekt. Daarnaast wordt er weinig Engels gesproken. 

Uitzicht op Île du Diable (Duivelseiland) | Foto: gege2812 / iStock

Toch kan het voor soloreizigers een fijne tijd worden. Geniet van de Frans-Caraïbische sfeer in de hoofdstad Cayenne, met een fris biertje of een café au lait in een koloniaal ogende bar. Verlaat de stad en trek richting de eilanden van Îles du Salut, bekend vanwege de enge maar fascinerende gevangeniskampen, zoals Île du Diable. Je kunt ze bezoeken tijdens een dagtrip, of overnachten in het bijzondere Auberge des Iles du Salut, die enkele kamers hebben in het oude wachterskwartier. 

Meer gevangeniskampen vind je in St Laurent du Maroni bij de grens met Suriname. Je kunt rondleidingen boeken om deze te bezoeken of een tochtje plannen over de rivier de Maroni en inheemse of Marrondorpen te bezoeken. Boeken doe je bij de toeristische dienst van de stad.

Openingsbeeld: BartCo / iStock