Een andere kant van New Orleans: Street Poetry

Redactie Lonely Planet
Een andere kant van New Orleans: Street Poetry

Dingen die je op straat verwacht in een stad die ook wel “The Big Easy” wordt genoemd: flamboyante straatartiesten, soul food-kraampjes, naaktheid in het openbaar, achtergebleven kralen van Mardi Gras, gebruikte bekers van NoLa's beruchte “hurricane” cocktail...

Maar er is ook een opkomende andere kant: jonge dichters op kampeerstoelen met vintage typemachines die graag een sonnet of een stuk proza maken voor voorbijgangers.

Terwijl energieke jazzbands op de hoeken van het French Quarter spelen voor hordes feestvierders zitten de dichters rustig achter hun typemachines. Een van die dichters is Jim Whitman: een student die de meeste van zijn vrije avonden doorbrengt in Frenchman Street samen met andere woordkunstenaars.

Whitman, een New Orleans-local, werd geïnspireerd door zijn vrienden en wilde graag doen wat zij ook deden. Sommige deden al jaren aan typewriter poetry. Whitman deelt zijn creaties ook op Instagram, maar zegt wel dat het moeilijk is om eraan te verdienen, tenzij je veel volgers hebt.

Er wordt voor de gedichten geen geld gevraagd, maar de dichters zijn blij als degenen voor wie ze het gedicht maken gul zijn. Wat Whitman vooral leuk vindt? ‘Het mooiste eraan is dat je ter plekke over dingen schrijft waarover je nog nooit hebt geschreven. Ik heb een gedicht geschreven over een vriend in Californië, Willy, die kattenoppas is en graag blowt. Vorige week schreef ik een gedicht over wurging. Je weet nooit waar mensen een gedicht over willen en het leidt ertoe dat je wordt uitgedaagd als schrijver.’

Ben je binnenkort in New Orleans, breng dan zeker een bezoekje aan deze enthousiaste dichters!

Openingsbeeld: ©GTS Productions/Shutterstock


Volg Lonely Planet op Instagram