Duurzame reizen: Kunstroute Amsterdam-Parijs

Redactie Lonely Planet

Een route per trein langs prachtige steden brengt je bij musea van wereldklasse waar je de Hollandse meesters uit de Gouden Eeuwen de Franse impressionisten kunt bewonderen.

Vertrekpunten

Amsterdam en Parijs worden verbonden door een hogesnelheidstrein. De snelste manier om vanuit Nederland in Antwerpen te komen, is met de Thalys vanuit Amsterdam (1 uur 15 minuten). Vanuit Antwerpen kun je gemakkelijk een uitstapje naar Brussel maken, wat ongeveer een klein uur reizen is.

In getallen
CO2 (kg per persoon) 10
Afstand (km) 513
Aantal overnachtingen 6+
Vervoerskosten (€) 300

Amsterdam

De drie beroemdste musea van Amsterdam liggen allemaal rond het Museumplein, waar je ook fijn kunt picknicken. Je hebt er het Stedelijk Museum, in een modern gebouw dat op een badkuip lijkt, en het grondig verbouwde Rijksmuseum, met zijn iconische torens. Maar voor een echt onvergetelijke ervaring ga je naar het Van Gogh Museum, dat de grootste collectie Van Goghs ter wereld heeft, met onder meer werken gemaakt tijdens zijn verblijf in Antwerpen en schilderijen van cafés en boulevards in Parijs – een voorproefje op het vervolg van deze tocht.
Elke dag rijdt de Thalys tien keer van Amsterdam naar Antwerpen (1 uur 15 minuten); thalys.com

Antwerpen

In de welvarende havenstad Antwerpen woonde en werkte ooit de barokschilder Peter Paul Rubens. Zijn huis en atelier zijn te bezichtigen en een aantal van zijn schilderijen vind je in de reusachtige kathedraal. Als je meer met het geschreven woord hebt, breng dan een bezoek aan het Museum Plantin-Moretus, een middeleeuws gebouw waar de eerste gedrukte teksten te zien zijn. Deze uitgaven dateren uit de tijd dat de boeken en ideeën uit de Lage Landen hun weg vonden door heel Europa.
De SNCF brengt je van Antwerpen Centraal rechtstreeks naar station Lille-Flandres (1,5 uur); sncf.com

Lille

Lille ligt op het punt waar de Lage Landen aan Frankrijk grenzen. Het is een echte industriestad, maar ook een stad met verrassend veel beeldende kunst. Het Palais des Beaux-Arts werd in opdracht van Napoleon gebouwd om het werk van de oude meesters aan gewone mensen te kunnen tonen; er is werk te zien van Rafaël tot Rembrandt. Moderne kunst vind je in het LaM, een museum met beeldentuin, waar je de uitzonderlijkste installaties van hedendaagse meesters kunt gaan bekijken.
Er rijden dagelijks zo’n 20 treinen van Lille naar het Gare du Nord in Parijs (1 uur); sncf.com

Parijs

Parijs is een gigant op kunstgebied – van de stadsgezichten van Renoir in het Musée d’Orsay tot die raadselachtige glimlach in het Louvre. Wil je iets anders, ga dan naar het Musée Picasso; in een 17de-eeuws herenhuis in de wijk Marais geven Picasso’s werken je een beeld van zijn leven in Parijs (toen hij ervan werd beschuldigd de Mona Lisa te hebben gestolen).
Hoteltip: Hotel Gavarni; gavarni.com

Dagtocht

Louvre-Lens
Het kleine neefje van het beroemde Parijse Louvre staat in Lens. Het opvallende glazen gebouw uit 2012 huisvest een flink deel van de enorme collectie van het Louvre. Met de komst van dit museum heeft het oude mijnstadje in het noorden een nieuwe impuls gekregen.
Per dag gaan er 50 treinen van Station Lille-Flandres naar Lens (30 min.); sncf.com

Weer terug

Vanaf het Gare du Nord kun je met de Thalys rechtstreeks naar Amsterdam (3,5 uur, elf treinen per dag) reizen.

80 Duurzame Reizen

Deze en meer milieuvriendelijke reizen vind je terug in Lonely Planets boek 80 Duurzame Reizen (€22,99; kosmosuitgevers.nl). Je krijgt 'm gratis bij een abonnement op ons magazine! 

Openingsbeeld: Alexandra Lande / Shutterstock