Dit zijn ’s werelds beste plekken om koffie te drinken

Redactie Lonely Planet

Van bescheiden boon tot een vol passie geschonken kop vol vloeibaar “zwart goud”, koffie heeft een behoorlijke reis afgelegd van zijn geboorteland Ethiopië totdat het een wereldwijd gebruik werd om deze drank op dagelijkse basis te drinken. Waar je ook komt, je kunt tegenwoordig eigenlijk overal een kop koffie krijgen. Overal duiken ecologische koffieboerderijen op en koffiebranderijen met een assortiment aan verschillende roasts, waarmee dagelijks zo’n twee miljard kopjes over de hele wereld worden gevuld. 

De puurste smaak krijg je natuurlijk dicht bij de bron, maar ook verder van zijn herkomstlocaties vindt je bijzondere koffietradities. Laat je inspireren en bepaal vast de volgende bestemming waar je in een café gaat neerstrijken om je te laten onderdompelen in de koffiecultuur. 

Turkije

Zo bestel je een koffie in Turkije: Bir kahve lütfen
Standaardbestelling: Türk kahve (Turkse koffie)
Met zijn locatie aan de rand van het Midden-Oosten heeft Turkije een cafécultuur die eeuwen teruggaat. De kopjes staan hier naast de backgammon-speelborden en het drinken hiervan gaat gepaard met nargile (waterpijp) gevuld met appeltabak als onderdeel van de Turkse levensfilosofie keyif - het rustig aan doen en te zien waar de dag je brengt. 
In vroeger tijden werden er uitgebreide ceremonies gehouden in het Ottomaanse Rijk, waar er wel 40 mensen samenwerkten op het perfecte kopje voor de sultan te bereiden. Turkse mannen kozen ooit hun echtgenote op basis van hoe goed ze koffie kon zetten, en als de man geen koffie op tafel kon brengen, was dit een gegronde reden voor echtscheiding. 
De Turkse koffie drink je in een paar korte slokken. Het overblijfsel (Turkse koffie wordt niet gefilterd) wordt naar het schoteltje overgeheveld om de toekomst te voorspellen. 

Italië

Zo bestel je een koffie in Italië: Un caffè/macchiato/cappuccino/caffè latte per favore
Standaardbestelling: Espresso
De Italianen houden wel zo veel van koffie dat je bijna zou denken dat ze het drankje zelf hebben uitgevonden. Dat is niet zo. Maar met hun liefde voor koffie hebben ze tradities opgebouwd die nergens ter wereld geëvenaard worden. Toen koffie voor het eerst Venetië bereikte in de 16de eeuw, werd het bijna verbannen. De zogenoemde “wijn van de Arabieren” werd als een duivelse uitvinding gezien. Maar toen paus Clemens VIII durfde toe te geven dat hij dol was op de drank, verdween het stigma en werd in 1683 het eerste koffiehuis geopend op Piazza San Marco. 
In de loop der jaren heeft iedere stad zijn eigen koffiestijl ontwikkeld. Als je in Trentino een cappuccino Viennese besteld krijg je een schuimige koffie met chocolade en kaneel. Bestel in de Marche-regio een caffè anisette en krijg een espresso met anijssmaak. Op Sicilië kom je caffè d’u parrinu tegen, koffie met kruidnagel, kaneel en cacaopoeder. Verschillende gebruiken met betrekking tot koffie zijn ontstaan, zoals de Napolitaanse caffè sospeso, waar je voor twee kopjes betaald, maar er eentje voor een onbekende achterlaat. 
De iconische espresso deed pas in 1906 zijn intrede, maar sindsdien geldt het als brandstof voor de Italiaanse samenleving. 

Koffiebonen die geroosterd worden in Ethiopië. Joel Carillet/iStock

Ethiopië

Zo bestel je een koffie in Ethiopië: Hade bun, bejaka
Standaardbestelling: Macchiato
De geboorteplaats van koffie. Volgens de legende was het de Ethiopische herder genaamd Kaldi die in de 9de eeuw opmerkte dat zijn schapen bijzonder energiek werden na het kauwen op wat we nu kennen als de koffieplant, Coffea arabica. Of deze legende nu waar is of niet, deze plant komt van oorsprong uit de zuidwestelijke hoogvlakten van Ethiopië, en vanuit deze plek is de plant en drank verspreid naar de rest van de wereld.
Sinds de kortdurende maar beruchte bezetting van het land door de Italianen halverwege de 20ste eeuw zijn Ethiopiërs fanatieke koffiedrinkers. Gewoon thuis, of onderweg naar werk, Ethiopiërs maken maar wat graag tijd voor een macchiato. 

Costa Rica

Zo bestel je een koffie in Costa Rica: Un cafécito, por favor
Standaardbestelling: Café chorreado
Koffie is in Costa Rica nauw verbonden met de chorreador: een sokachtig zakje dat vaak open en rechtop wordt gehouden door een houten standaard. Hier schep je de gemalen koffie in en je giet het hete water eroverheen, dat door het koffiedik zijn weg vindt naar een opvangbak. Het is de voorloper van de pour-over-koffie die tegenwoordig door barista’s in steden over de hele wereld wordt bereid. 
De chorreador gaat echter een stuk verder terug en steeg in populariteit vanaf de jaren 1830, toen er een wet werd ingevoerd die families verplichtten om ten minste twee koffiestruiken op hun land te planten. Koffie werd daarna het belangrijkste exportproduct van het land (sindsdien is het wel weer ingehaald door andere producten) en is hierom ook diep verankerd in de Costa Ricaanse cultuur. 

Openingsbeeld: Mustafa Güner/iStock