De Zuidelijke VS: historische locaties in de strijd om civil rights

Redactie Lonely Planet

De strijd naar gelijke burgerrechten vormde een van de grootste uitdagingen in het Verenigde Staten van de vorige eeuw. Deze locaties in het zuiden van de VS zorgen ervoor dat we de lange en moeilijke weg naar gelijkheid niet zullen vergeten.

Het is een strijd die zich niet samenvatten in één verhaal, het zijn een reeks episodes waarvan de laatste nu nog aan de gang is. De strijd, die volop woedde in de jaren 50 en 60, bracht belangrijke veranderingen met zich mee en beelden die op ieders netvlies gebrand staan. 50 jaar na de moord op Martin Luther King is het nu belangrijker dan ooit om de historische plaatsen waar deze strijd plaatsvond te herinneren. 

Civil Rights Trail - Alabama

De driehoek Birmingham, Montgomery en Selma (Alabama) is waarschijnlijk een van de meest besproken geografische figuren uit de geschiedenis van de burgerrechtenbeweging. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de burgerrechten, ga je naar het Birmingham Civil Rights Museum, tegenover de 16th Street Baptist Church, waar in 1963 vier jonge zwarte jonge vrouwen stierven nadat de kerk werd gebombardeerd tijdens de zondagsschool. De goed doordachte lay-out van het museum zorgt ervoor dat je volledig opgaat in de enorme collectie.  

Het geboortehuis van Martin Luther King | Foto: Kirkikis / iStock

Ga verder naar Montgomery, naar een klein huisje dat ooit dienstdeed als de woon- en werkplaats van de jonge dominee Martin Luther King, die hier leefde toen de Montgomery-busboycot gepland werd. In het Dexter Avenue Parsonage-museum zie je zowel reproducties als echte werken uit de bibliotheek van de familie King (waaronder boeken over geweldloos verzet), oude vinyls, asbakken en middeleeuwse meubelen.

Het bord bij de bushalte | Foto: Jacqueline Nix / iStock

Het Rosa Parks Museum, ook in Montgomery, is volledig gewijd aan burgerrechtenactiviste Rosa Parks en hoe zij in 1955 in de bus weigerde haar plaats af te staan aan een blanke passagier. Als gevolg van haar daad begonnen de Montgomery-busboycotts, een politiek protest tegen de rassenscheiding in het openbaar vervoer.

Vijftig kilometer ten westen, in Selma, staat de Edmund Pettus-brug. Hier startte een geweldloze mars naar Montgomery. De wandelaars bereikten na een lange tocht Montgomery, waar ze opgewacht werden door een woedende massa en politie met honden. Vlakbij de beruchte brug staat het National Voting Rights Museum, voor veel bezoekers het hoogtepunt van de Alamaba Civil Rights Trail.

'Ter nagedachtenis van Emmett Till' - Mississippi

In 1955 werd de 14-jarige Emmett Till vermoord nadat hij ervan werd beschuldigd te flirten met een blanke vrouw (de vrouw zou later haar getuigenis herroepen). Zijn moordenaars, die openlijk opschepten over hun daad, werden vrijgesproken door een volledig blanke en mannelijke jury. Maar de mediastorm die volgde, bracht de kwestie van buitengerechtelijke geweld tegen Afro-Amerikanen naar het publieke bewustzijn. Het Emmett Till Museum (in de rechtbank van Delta, waar het Till-proces werd gevoerd) is nu een interactieve en emotionele belevenis.   

Little Rock Central High School | Foto: gnagel / iStock

De negen van Little Rock

Little Rock Central High School doet nog steeds dienst als middelbare school, maar is daarnaast, dankzij zijn bijzondere geschiedenis, ook een National Park Site. In 1957 zorgden negen Afro-Amerikaanse studenten voor de desegregatie van deze school. De negen studenten werden bedreigd, bespot en lastiggevallen, maar zetten een tijdperk van officiële desegregatie in beweging. Het verhaal (zoals de meeste verhalen uit die tijd), kent geen mooi einde. Scholen werden ingedeeld in zones en door de opening van segregation academies (privéscholen gesticht door blanke ouders die niet wilden dat hun kind naar een “gemengde school” ging) bleven veel scholen in het zuiden even gescheiden als ze waren in de jaren 50. In een museum nabij de school leer je meer over de geschiedenis van de desegregatie van het schoolsysteem in de Zuidelijke Verenigde Staten. 

Een van de grootste steden van Taiwan krijgt een echte boost... ook zo nieuwsgierig?

Openingsbeeld: Het monument in Washington op de plaats waar Martin Luther King zijn bekende speech hield | Foto: Pgiam / iStock