De wereld ziet groen met Saint Patrick’s Day

Redactie Lonely Planet

Halverwege maart dient de lente zich aan – jonge plantjes schieten uit de grond, frisse boombladeren barsten uit hun knoppen. Maar pas echt groen ziet het op 17 maart. Voor Saint Patrick’s Day kleden alle Ieren (en gelegenheids-Ieren) zich in de nationale kleur, je ziet shamrocks zo ver als het oog reikt en in de meeste wereldsteden baden monumenten in groen licht. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan, en hoe kun jij hier volgend jaar aan meedoen?

Wat is het?

Hoewel Saint Patrick’s Day de nationale feestdag is van Ierland, wordt het over de hele wereld gevierd. Alles wat Iers is wordt op deze dag in het zonnetje gezet, van shamrocks (klavertjes) en corned beef tot leprechauns (kabouters). Het is een prachtige gelegenheid om de dag door te brengen met een glas Guinness in de hand, Ierse drankliederen te zingen, een parade door de stad te bekijken en je verbonden te voelen met iedereen om je heen en ver daarbuiten; miljoenen mensen over de hele wereld vieren het met je mee.

Hoe is het ontstaan?

Saint Patrick’s Day, of Lá Fhéile Pádraig in het Iers, is van origine een religieus feest. Binnen de katholieke kerk wordt op 17 maart Sint Patricius herdacht – hij zou op die datum in 461 zijn overleden, nadat hij het Christendom naar Ierland had gebracht en ’s lands beschermheilige werd. Dat de festiviteiten zo ver buiten Ierland populair zijn geworden komt door de Ierse diaspora. Ierse immigranten namen hun feestdag mee over zee, naar de VS en Canada, Australië… zelfs in Argentinië wordt het gevierd; hier woont de op vier na grootste gemeenschap van Ieren buiten Ierland.

Waar kun je het meemaken?

Een goede plek om de meest Ierse dag van het jaar te vieren is natuurlijk in Dublin. Drijf mee in de menigte langs de parade door het centrum en verlies jezelf in een groene zee van onverstaanbaar Iers. In de VS pakken ze het nog groter aan; in New Orleans of New York zit je altijd goed voor een onvergetelijk feest met uitbundige parades en miljoenen bezoekers. In Chicago zijn zelfs drie parades, waarvan eentje langs de Chicago River, die voor de gelegenheid heldergroen kleurt. Wil je er als eerste bij zijn? Loop dan mee met de parade van Auckland – 13 uur eerder dan Dublin.

Voor nu

Vanwege COVID-19 zijn veel festiviteiten rondom Saint Patrick’s Day dit jaar geannuleerd in de Ierse hoofdstad en daarbuiten. In plaats daarvan kun je het feest online bijwonen; artiesten en gemeenschappen uit heel Ierland zijn samengekomen om virtuele evenementen te creëren. Het wordt een uitbundig feest van 12 tot en met 17 maart, vol muziek, theater, kunst, lichtinstallaties en nog veel meer. Zet de Guinness maar vast koud!
stpatricksfestival.ie

Dit artikel komt uit het maartnummer van Lonely Planet magazine. Meer lezen? Koop 'm hier!

Openingsbeeld: Tzido / iStock