De populairste kerstmarkten van Europa

Redactie Lonely Planet

De geur van glühwein en bratwurst, fonkelende lichtjes en heel veel gezelligheid: kerstmarkten horen bij de decembermaand. Helaas zal het dit jaar allemaal wat anders lopen dan normaal wegens de coronamaatregelen, maar desondanks voelen we de feeststemming. Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, heeft uitgezocht wat de populairste kerstmarkten van Europa zijn. Verrassend genoeg staat er niet een Duitse stad op nummer één!

1. Wenen

Hoewel de meeste mensen denken dat kerstnachten uit Duitsland komen, stamt de eerste "decembermarkt" uit Wenen, waar in 1298 al een soort van kerstmarkt georganiseerd werd. Tegenwoordig vindt de wereldberoemde markt plaats op de Rathausplatz: het feestgedruis verzamelt zich voor het dramatische, neogotische stadhuis. 

Make it happen: Je vliegt in ongeveer twee uur van Amsterdam naar Wenen, maar nog veel leuker en duurzamer is de nachttrein.

Lees ook: Wenen voor tiende keer op rij beste stad om te leven

Kerstmarkt in de Berlijnse wijk Mitte. Foto: RomanBabekin/iStock

2. Berlijn

Al in 1530 werd de eerste kerstmarkt in de Duitse hoofdstad gehouden. Deze vond plaatst in de wijk Mitte, in Alt-Berlin. Inmiddels is deze traditie enorm gegroeid en kun je maar liefst 80 kerstmarkten vinden in Berlijn. 

Make it happen: Reis in 6 à 7 uur met de trein of bus naar Berlijn. Met de auto doe je er ongeveer even lang over.

Lees ook: Hotelreview: The Student Hotel Berlin

De kerstmarkt van Straatsburg. Foto: serts/iStock

3.  Straatsburg

De Franse stad Straatsburg schittert op nummer drie, met de oudste kerstmarkt van Frankrijk. De stad is populair om zijn nabijheid van Duitsland en heeft een knusse, gezellige sfeer. De eerste kerstmarkt vond hier in 1570 plaats, dus ook deze plek heeft een rijke geschiedenis. 

Make it happen: Je rijdt in zo'n 6,5 uur van Amsterdam naar Straatsburg.

Lees ook: Minigids: Weekend in Straatsburg

Kerstmarkt in Hyde Park. Foto: serts/iStock

4. Londen

Hoewel niet traditioneel een stad die je verwacht in een rijtje van beste kerstmarkten, is Londen wel dé kersthoofdstad van Europa. Schitterende etalages, versierde straten en kerstmuziek die op iedere straathoek te horen is: Londen weet de kerstsfeer er ieder jaar weer goed in te brengen. In de Engelse hoofdstad vind je ongeveer 16 kerstmarkten én de grootste openluchtijsbaan van het Verenigd Koninkrijk, namelijk die in Hyde Park.

Make it happen: Neem de Eurostar van Amsterdam naar Londen of vlieg in een uurtje naar een van de vliegvelden om Londen heen. Vanaf daar kun je vaak een metro of trein naar het centrum pakken.

Lees ook: Een perfecte dag in Londen

De feestlijk aangeklede Marienplatz in München. Foto: Chalabala/iStock

5. München

De hekkensluiter van deze lijst is München, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren. Hier vond de eerste officiële kerstmarkt van Duitsland – en de hele wereld – plaats in 1310, dus de geschiedenis hangt hier in de lucht. Tegenwoordig vind je er maar liefst 300 kraampjes met allerlei verschillende waren, dus je bent er niet gauw uitgekeken. Helaas is de markt van 2021 afgelast wegens corona, maar zet 'm vooral op je lijst voor 2022!

Make it happen: Er is een goede treinverbinding tussen Nederland en München, waardoor de reis zo'n 8 à 9 uur duurt.

Lees ook: Minigids: Cultuur in München

Openingsbeeld: Kerstmarkt op het Rathausplein in Wenen. rusm/iStock