De eeuwenoude ruïnes van Copán

Redactie Lonely Planet

De ruïnes van Copán in Honduras waren ooit een grote Mayastad met wel 20.000 inwoners. Alle beelden en sculpturen die in de omgeving te vinden zijn maken het een ontzettend mooie terugblik in de tijd. Maar de stad heeft nog veel meer geheimen...

De Maya-ruïnes van Honduras zijn erg bijzonder. Vooral de met zorg uitgekerfde beelden van vroegere leiders zijn opvallend. Copán bevat de resten van wel 3450 oude structuren en de langste hiërogliefen tekst die tot nu toe ontdekt is. 

Een speciaal veld voor o.a. balspellen bij de ruïnes van Copán | Foto: Robert_Ford / iStock 

De laatste fase van de bouw van Copán is wat je vandaag de dag nog kunt bewonderen. Maar onder de zichtbare ruïnes bevinden zich nog meer geheel bewaarde bouwwerken, die nog steeds door archeologen onderzocht worden. Onder Copán is de Tempolo Rosalila gevonden, daaronder de tombe Margarita en daaronder de tombe Hunal, waar de oprichter van de Dynastie, Yax K'uk' Mo ligt. 

De Maya's bouwden een tempel en na een aantal jaar gebruik begroeven ze deze, om er vervolgens een nieuwe tempel of nederzetting omheen te bouwen. Dit gebeurde ook met Tempolo Rosalila, de Margarita en Hunal graftombes. Yax K'uk' Mo, ook wel beschreven als 'De zon' ligt begraven in de Hunal tombe. Zijn vrouw ligt een klein stukje verderop en kreeg de naam 'The Lady In Red' omdat ze gevonden werd, toegedekt met een laag van het rode mineraal cinnaber.

Ruïnes van Copán | Foto: Patrick Gijsbers / iStock

Vanaf het plaatsje Copán Ruinas loop je zo naar het gebied toe. Ga vroeg op de ochtend om de hitte en drukte te omzeilen.

Meer leren over de Maya's? Lees dan ook: Palenque; een wonderlijke Mayastad in Mexico

Openingsbeeld: nok6716 / iStock