De Brugse vismarkt

Redactie Lonely Planet

In België hebben de Bruggenaren een reputatie van hebzucht en inhaligheid. Dat is echter geen wonder, want hun stad is gebouwd op de handel: het is de essentie van hun wezen.

Het hart van de stad is de Markt: een prachtig open marktplein omringd door middeleeuwse gevelpanden en oude markthallen. De oude, stenen platen die de handelaars gebruikten om vlees en andere handelswaren te snijden en te verkopen zijn nog steeds te bewonderen. De grote 13de-eeuwse Belfort, oftewel de Halletoren, steekt boven alles uit.

Op de vismarkt vind je de meest verse zeevruchten van de stad | Foto: Helen Cathcart / Lonely Planet 

De kerk is onder meer bekend van een dramatisch moment uit de film In Bruges. In het vlakke Brugge is het de enige plaats waar je een echt overzicht krijgt over de stad. Vanaf de toren kijk je neer op een web van kanalen, op de kleine balkonnetjes die de Bruggenaren zo goed verzorgen en op het vlakke landschap met de windmolens in de verte.

Haring wordt er volop gegeten | Foto: Helen Cathcart / Lonely Planet 

Om de hoek ligt de nog altijd erg bedrijvige en gezellige vismarkt. De Bruggenaren zijn dol op vis, vooral verse haring. Net als in Nederland wordt elke zomer de eerste ton haring van het jaar geveild voor een prijs die meestal rond de €70.000 ligt. Het bedrag wordt aan een goed doel geschonken, maar het uitbrengen van het winnende bod is een zeer prestigieuze aangelegenheid onder de superrijken.

Alle vis wordt ambachtelijk bereid | Foto: Helen Cathcart / Lonely Planet 

Tijdens een bezoek aan Brugge is een trip naar de vismarkt voor haring met uitjes en augurk dan ook een echte aanrader. Koop er een paar flesjes Belgisch bier bij en je hebt een heerlijke picknick. Sta er tijdens de picknick bij stil dat haring hier vroeger het bestaansmiddel was van de lokale bevolking. Het was het voedsel dat menselijke bewoning mogelijk maakte in dit koude, natte oord, voordat de stad rijk werd. De Romeinen noemden de Belgen een “ellendig volk van haringetende primitievelingen”, maar de Belgen lachten het laatst toen ze Brugge bouwden.

Meer lezen over deze fantastisch mooie stad? Er is nog veel meer te ontdekken!

Openingsbeeld: Helen Cathcart / Lonely Planet