Cultuur opsnuiven in de Zuid-Zweedse universiteitsstad Lund

Sara van Geloven

Lund is een sfeervolle universiteitsstad op slechts een halfuurtje rijden vanaf Malmö in Skåne, Zuid-Zweden, en cultuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. We brengen een bezoekje aan de beroemde kathedraal, duiken in de bijzondere collectie van het Schetsenmuseum en reizen terug in de tijd bij Kulturen. 

De kathedraal van Lund | Foto: Carolina Romare

De reus in de kathedraal

Onze eerste stop in het gezellige centrum van Lund is de imponerende kathedraal van Lund. De dom werd in de middeleeuwen gebouwd – de oudste delen stammen uit 1085. De kathedraal zelf is sober ingericht, maar er zijn bijzondere schatten te vinden. Zo spotten we als we binnenkomen links in het schip een magnifieke nog werkende astronomische klok uit 1440. ‘De klok luidt nog twee keer per dag,’ vertelt een gids ons. ‘Het is prachtig om te zien; drie wijze mannen komen tevoorschijn om te buigen voor Maria en het kindje Jezus. Toch is deze klok niet de grote publiekstrekker van de kathedraal. Die vind je in de crypte. Volg mij maar.’

De astronomische klok in de kathedraal van Lund | Foto: Carolina Romare

Ze gaat ons voor door het schip en we dalen een stenen trap af naar een ruimte met een laag plafond en stenen pilaren. Het is hier een stuk koeler. ‘Dit is het oudste gedeelte van de kathedraal. En met een van de pilaren is iets bijzonders aan de hand.’ Onze gids wijst naar een stenen figuur, die met zijn handen om een pilaar heen gewikkeld staat. ‘Dit is Finn de reus. De legende gaat dat Finn deze kathedraal heeft gebouwd. Hij werd echter bedrogen en veranderde na het klaren van de klus in steen. Sindsdien staat hij hier.’

De kunst die geen kunst is

Op nog geen 10 minuten lopen van de kathedraal ligt het Skissernas Museum, ofwel Schetsenmuseum. Het contrast met de imposante dom kon niet groter zijn, want dit unieke kunstmuseum is gevestigd in een hypermodern gebouw met een stalen en betonnen façade. Het museum bevat zo’n 30.000 schetsen – de grootste verzameling wereldwijd. Er is helaas geen tijd om ze allemaal te zien, maar tijdens een begeleide rondleiding krijgen we toch een goede indruk. We zien schetsen van bekende kunstenaars als Henri Matisse, Sonia Delaunay en Henry Moore, en van Zweedse kunstenaars die niet alleen het proces van het creëren van een schilderij tonen, maar ook van muurschilderingen, fresco’s en zelfs een metershoog standbeeld. Het is een unieke inkijk in het maakproces van de artiest.

Het Schetsenmuseum in Lund | Foto: Carolina Romare

Maak een reis terug in de tijd

Het openluchtmuseum Kulturen, vlak bij de kathedraal, is dé publiekstrekker van Lund. Het museum werd al in 1892 opgericht en bestaat uit een uitgebreide verzameling van historische gebouwen en een prachtige tuin. Dit is de laatste stop op onze cultuurtocht door de stad en hier reizen we honderden jaren terug in de tijd. 

We beginnen met een kijkje in een boerderij uit de middeleeuwen met gras op het dak en een Spartaanse inrichting – geheel ingericht met cultuurhistorische objecten. We moeten bukken om binnen te kunnen kijken, zo laag is het dak. Vlakbij staat een Zweedse boerderij uit de 19de eeuw gevuld met houten meubels. De familie die hier generaties lang geleefd heeft genoot duidelijk meer welzijn; er is een grote, stenen haard en er zijn meerdere kamers. Toch is het een wereld van verschil met het stadsappartement uit dezelfde periode die we even verderop bezichtigen. Hier staat al een echte kachel en is de tafel netjes gedekt met porselein. De verhalen van de vroegere bewoners van de huizen geven een goed beeld van het leven in de regio door de jaren heen – en de grote verschillen in welvaart.

Het grasdak van een van de middeleeuwse huizen bij Kulturen | Foto: Jurrien Veenstra

Make it happen

De kathedraal van Lund is gratis te bezoeken. Toegang tot het Skissernas Museum kost €8 en is gratis voor kinderen en studenten, rondleidingen zijn gratis. Toegang tot Kulturen kost €12 en is tevens gratis voor kinderen. De 100 jaar oude foodhall Saluhall in het centrum is een leuke lunchspot tussen de culturele ontdekkingen door; je hebt er keuze uit tientallen winkeltjes en restaurants. 

Lund ligt op zo’n 10 uur rijden vanuit Nederland en is ook goed bereikbaar vanaf Kopenhagen. Je vliegt al naar Kopenhagen vanaf €80 vanaf Schiphol (met o.a. Norwegian Air, Scandinavian Airlines of KLM) en €20 vanaf Brussel (met o.a. Ryanair, Brussels Airlines of Scandinavian Airlines). Kijk voor meer informatie op de website van Visit Lund. Tips voor de zomervakantie in Zweden vind je via Visit Sweden.

Lees ook: 7 redenen om Skåne te bezoeken

Openingsbeeld: stigalenas / iStock