Gekleurde straten tijdens carnaval

Eva Nijman

In het zuiden van Nederland is het uitbundige praalwagenfestijn weer in volle gang: carnaval! Maar ook op andere plekken van de wereld wordt er flink feest gevierd. Baan je een weg door de onder confetti bedolven straten en reis mee om te zien hoe carnaval gevierd wordt in alle uithoeken van de wereld.

Feestgangers tijdens Mardi Gras | Foto: Joel Carillet / iStock

New Orleans, Louisiana 

In New Orleans wordt Mardi Gras gevierd. Mardi Gras vindt zijn herkomst in middeleeuws Europa en betekent letterlijk “vette dinsdag”, de dag voor Aswoensdag. Hier draait Mardi Gras om muziek, parades en picknicks en dragen de feestgangers opvallende, kleurrijke kostuums. Opvallend aan dit carnaval: de Mardi Gras Throws. Vanaf de praalwagens worden verschillende snuisterijen naar de menigte gegooid – dit kunnen kralen zijn, handgemaakte items of speelgoed. Deze kralen worden hierna weer gedragen en voegen nog meer kleur toe aan de al zo bonte outfits.

Pracht en praal in Rio de Janeiro | Foto: rmnunes / iStock

Brazilië – Rio de Janeiro

Natuurlijk kan in dit overzicht het grootste carnavalspektakel ter wereld niet ontbreken: het 5-daagse Rio Carnaval in Rio de Janeiro. Er wordt maandenlang naar dit carnaval toegeleefd, niet alleen omdat het een tijd is van dansen, lekker eten en feesten, maar ook omdat dit een manier is om de Braziliaanse cultuur te vieren en mee te maken. Muziek is onmisbaar in het carnaval van Rio de Janeiro, en de Samba Parade heeft het wereldberoemd gemaakt. Verschillende dansscholen bewegen zich swingend voort op deze typisch Braziliaanse muziekstijl en strijden om de eerste plek. De finale is dan ook altijd een hoogtepunt!

Elegante kostuums in Venetië | Extravagantni / iStock

Italië – Venetië

Ook in Italië wordt alles uit de kast gehaald tijdens dit uitbundige feest. Hoewel carnavalskostuums vaak indrukwekkend en over-the-top zijn, wint Venetië toch echt de hoofdprijs als het gaat om kleding. In tegenstelling tot de Nederlandse, vaak humoristische outfits, draaien de carnavalscreaties bij het Carnivale di Venezia vooral om elegantie. Mensen hijsen zich in de prachtigste gewaden, van elegante baljurken tot ouderwetse kostuums en dit gaat (bijna) altijd gepaard met een mysterieus, kleurrijk Venetiaans masker. Onherkenbaar onder de secuur aangebrachte make-up, lagen stof en een masker banen deze mensen zich verhuld in anonimiteit een weg naar verschillende traditiegetrouwe bals. Elk jaar wordt er een nieuw thema gekozen dat bij het carnaval centraal staat.

Kleurrijke dansers op Kaapverdië | Foto: Raul Rosa / iStock

Kaapverdische Eilanden

Ook de Afrikaanse Kaapverdische Eilanden worden in februari bedolven onder de festiviteiten. Op Santiago (in mindere mate), São Vicente en São Nicolau hullen mensen zich in uitbundige kostuums en klinken er luide trommels en muziek. In sommige delen zijn er verschillende groepen die op vriendschappelijke wijze tegen elkaar strijden en natuurlijk vindt iedereen zijn groep, dans of lied het beste. Het bekendste carnaval is Mindelo op São Vicente, dat al sinds de 18e eeuw wordt gedomineerd door uitbundige hoofdtooien met kleurrijke veren en originele, thematische kostuums.

Openingsbeeld: miralex / iStock