Boterthee: het Tibetaanse ochtenddrankje

Redactie Lonely Planet
Boterthee: het Tibetaanse ochtenddrankje

Niet zomaar een willekeurig kopje thee, maar een eeuwenoud ochtendritueel uit Tibet. Boterthee wordt al meer dan duizend jaar gedronken door de Tibetanen en ze verfijnen nog steeds dagelijks de ingrediënten en bijbehorende rituelen. Deze traditionele thee is zowel een noodzakelijk goed als het ideale welkomstdrankje. 

De jak wordt gemolken | Foto: ookpiks / iStock

Boterthee is gemaakt van theebladeren en boter van de jak, waar het naar vernoemd is. Het is zeer voedzaam, met name in hoge en koude gebieden. De warme drank beschermt je niet alleen tegen de kou maar lest tegelijkertijd dorst, houdt vocht vast en gaat vermoeidheid tegen. Omdat Tibetanen veel rundvlees en schapenvlees eten, zweren ze bij deze thee. Vlees maakt het bloed namelijk zuurder en de thee brengt de zuurtegraad weer in balans. 

Ook al heb je dorst, sla de thee niet in één keer achterover. Het is gebruikelijk om eerst een praatje te maken met de gastheer, alvorens je gaat drinken. Pas als hij de theepot voor de tweede keer vult, kun je een eerste slok nemen. Na elke slok wordt je kom bijgevuld, pas als je de kom onaangeroerd neerzet, weet de gastheer dat het tijd is om te gaan. Drink daarna de hele kom leeg, op een klein bodempje na. Zo heb je een krachtig begin van je dag, zonder de gastheer te beledigen!

Openingsbeeld: dpimborough / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram