Bon Bini: dit is waarom je naar Bonaire moet gaan

Redactie Lonely Planet

Ervaar het warme onthaal en de Caribische sfeer in de verste uithoek van het Koninkrijk Nederland. Ontdek op Bonaire een stukje thuis aan de andere kant van de wereld – met aanzienlijk meer zonuren.

Bekend van…

Het duiken. Iedereen die zich graag onder water begeeft is op Bonaire – of eigenlijk, eromheen – aan het goede adres. Kraakhelder water en een bonte verzameling vissen vind je op veel plekken in het Caribisch gebied, maar Bonaire onderscheidt zich door de vele mogelijkheden voor kantduiken. Geen boothuur of tijdschema’s, hier kun je in je uitrusting linea recta de zee in lopen voor een wervelend avontuur onder het wateroppervlak; op sommige plekken zie je de koraallandschappen al op tien meter van de kust. Het kalme water maakt Bonaire ook voor beginners en snorkelaars de perfecte locatie.

Kleurrijke zoutpannen in het zuiden van Bonaire | Foto: Andy Troy / Shutterstock

Dit vind je er ook…

Zout. Het eiland heeft de perfecte omstandigheden voor zoutwinning en langs de zuidkust vind je er een aantal natuurlijke zoutpannen. In de 17de eeuw kwam het eiland om die reden op de radar van de West-Indische Compagnie uit Nederland, die er tot slaaf gemaakte mannen uit Afrika aan het werk zette om de destijds kostbare smaakmaker te winnen. Om ze de zevenurige wandeltocht naar hun huizen in Ricon te besparen, werden in 1850 hutjes gebouwd waar ze na een lange dag zout schrapen konden overnachten. Deze bleven na de afschaffing van de slavernij in 1863 staan en zijn nog altijd te bezoeken, hun kleurrijke façades in schril contrast met de uiterst zware omstandigheden waarmee hun logés hier te kampen hadden. De zoutpannen zelf zijn ook een bezoek waard – de verschillende concentraties van zout geven de poelen uiteenlopende kleuren.

Proef er…

Hoogstaande cuisine. Op Bonaire bevindt zich een aantal uitstekende restaurants, zoals de bistro “nieuwe stijl” van Nederlands bekendste culinaire koppel: Jonnie en Thérèse Boer. Ze zijn de breinen achter sterrenrestaurant De Librije in Zwolle, maar ook buiten het Nederlandse vasteland laten ze mensen proeven van hun creativiteit. Brass Boer is hun eerste restaurant op Bonaire, waar ze proberen zo veel mogelijk lokale producten in hun gerechten te verwerken, en de ongedwongen sfeer en het uitzicht op de Caribische Zee maken de ervaring helemaal af. In 2021 volgt een tweede restaurant, Senang, met Indische invloeden (hoofdgerecht vanaf €18; brassboer.com).

De ongerepte natuur op Bonaire bestaat voor een groot deel uit cactussen | Foto: Ben-Schonewille / iStock

Je komt terug voor…

De rust. Bonaire is groter, maar heeft zo’n 100.000 inwoners minder dan Aruba, het drukst bezochte eiland van de drie. Bonaire is het dunst bevolkte eiland, met veel ruige, ongerepte natuur, waar je uren kunt wandelen zonder iemand tegen te komen. Sommige stranden zijn misschien iets minder zacht of standaard-tropisch als op de buureilanden in het westen, maar je hebt er wel een grotere kans om in een verlaten baai een plekje helemaal voor jezelf te vinden. Waar je wel mensen tegenkomt, hangt een fijne, ontspannen sfeer; het is de perfecte plek voor als je even aan de drukte van het leven wilt ontsnappen.

Dit artikel komt uit het februarinummer van Lonely Planet magazine. Koop 'm hier!

Openingsbeeld: johnandersonphoto / iStock