Bahia: Brazilië’s ‘land van geluk’

Redactie Lonely Planet

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de Brazilianen Bahia het “land van geluk” noemen. De noordoostelijke staat, met zijn zonovergoten kustlijn, is een tropisch paradijs.

De hoofdstad Salvador is de thuisbasis voor een van de grootste Carnaval-feesten ter wereld. Maar Bahia is meer dan zon, zee en straatfeesten. In de 16de eeuw was het een centrum van de slavenhandel. Vier miljoen Afrikaanse slaven kwamen Amerika binnen via Brazilië, zo’n 1,5 miljoen van hen kwamen via Salvador en werden meteen tewerkgesteld in de nabijgelegen suikerplantages.

De kleurrijke koloniale huizen in het centrum van Bahia | Foto: rmnunes / iStock

Vandaag de dag is Bahia een staat van contrasten, doordrongen met Afrikaanse culturele tradities. Om de kleurrijke hoofdstad van Afro-Brazilië goed te verkennen, moet je er leven zoals de locals. Omhels het heden en geniet op het strand – maar vergeet nooit het verleden, ook wanneer het feest in volle gang is. Hoe doe je dat? Dit zijn onze suggesties:

Dansers treden op in een park, met op de achtergrond meerdere berimbau's | Foto: Willbrasil21 / iStock

Bekijk capoeira in actie

Capoeira, een unieke Afro-Braziliaanse kunstvorm die vechtkunst mixt met dansen, ontstond in de overvolle slavenwijken op de suikerplantages. In het holst van de nacht oefenden slaven zelfverdediging. Om hun training geheim te kunnen houden, vermengden ze de verdedigingstechnieken met dans en acrobatiek en het gebruik van eenvoudige slaginstrumenten.

Na de afschaffing van de slavernij maakten een paar meesters van de capoeira van de bewegingen een kunstvorm. Een van hen, de legendarische Mestre Bimba, trad in 1928 op voor de Braziliaanse president – de rest is geschiedenis. Vandaag kan je live capoeira bekijken op straat, bij rodas op het strand, en in de traditionele capoeira academies in Pelourinho, het historische centrum van Salavador en UNESCO werelderfgoed. Neem een kijkje bij Associação de Capoeira Mestre Bimba, de oudste capoeiraschool ter wereld, om de pro’s aan het werk te zien, of doe zelf mee aan een les.

Vrouwen koken traditionele gerechten op straat | Foto: PeskyMonkey / iStock

Proef Afro-Braziliaanse streetfood

Zie je de stoom rondom eetkramen en -wagens aan het strand en in de straten? Hier koken Baianas – vrouwen uit Bahia gekleed in traditionele witte kanten jurken, hoofddoeken en kleurrijke kralenkettingen – op Afrika geïnspireerde snacks. De klassieker is acarajé, een gefrituurd gerecht met geplette zwarte bonen.

Proef een aantal van de lekkere hapjes en neem als afsluiter een caipirinha, Brazilië’s nationale cocktail gemaakt met limoen, suiker en cachaça, een rum-achtige drank gemaakt van suikerriet.

Een drumkorps loopt door de stad | Foto: diegograndi / iStock

Geniet van live muziek

Afro-Braziliaanse muziek hoor je overal, het is de soundtrack van Bahia. Het dagelijkse leven in Salvador gaat gepaard met het ritme van traditionele percussie-instrumenten, zoals de berimbau (een gebogen instrument met een ijzeren snaar, dat wordt gebruikt in capoeira), de atabaque (een grote houten drum) en de agogô (een bel).

Ga op dinsdagavond richting Pelourinho voor een optreden van Olodum, het legendarische Afro drumkorps opgericht in 1979. Dezelfde groep trad op in de muziekclip van Michael Jackson’s They Don’t Care About Us, geregisseerd door Spike Lee in 1995.

Waar word je nog meer blij van?  Een tapas tocht in het mooie Spaanse Sevilla

Openingsbeeld: jeilson / iStock